Tomatileib

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatileib
Tomatileib Foto: Evelin

Septembris välja kuulutatud Leiburi koduleivakonkursile saadeti nii Eestist kui välismaalt üle 60 seemneleiva retsepti. Võitjaks osutus Eve-Kati Mägi seemneleib «Kõhu pai», kuid ka teised retseptid on väärt järgi proovimist. 

Koostisosad:

  • 100 g võid
  • 400 g ülepüreestatud konservtomatipüreed
  • 3 dl vett
  • 50 g pärmi
  • 3 tl soola
  • 1 dl tumedat siirupit
  • 2 tl leiva maitseainet (saab looduspoodidest)
  • 6 dl rukkijahu
  • 4 spl väga peeneks hakitud päikesekuivatatud tomateid
  • ca 8-9 dl nisujahu

1,5 dl leiva seemnesegu või võrdses osas linaseemneid/päevalilleseemneid ja kõrvitsaseemneid, mis tuleb segada jahudega

Sulata või ja sega sinna hulka ülepüreeritud tomatipüree ning vesi. Ülepüreerimine on vajalik, kuna konservpurgis olev purustatud tomatisegu on liiga tükiline. Kuumuta käesoojaks, lisa murendatud pärm.

Sega hulka sool, siirup, leivamaitseaine ja rukkijahu. Sega hästi läbi. Lisa päikesekuivatatud tomatid ja osa nisujahust. Lõpuks lisa juurde viimane osa nisujahust.

Kata tainakauss rätikuga ja kergita tainas kahekordseks, selleks läheb umbes tund aega.

Jaga leivatainas kaheks, vooderda leiva- või keeksivorm küpsetuspaberiga ning vala tainas vormide sisse.

Kergita veelkord kaetuna 20 minutit.

Kuumuta kergituse lõppfaasis ahi 250 kraadini, pane leivad ahju, kuid alanda kohe kuumus 200 kraadi peale. Küpseta 30 minutit. Leiva pind peab olema krõbe ja pruun.

Peale küpsemist pane leib märja küpsetuspaberi ja niiske rätiku sisse. Leib on söömisvalmis umbes 15 minuti pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles