Treener: iga toidukorraga ei pea ennast kurguni täis sööma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Kodusaar
Georg Kodusaar Foto: DanceAct

Spordiklubide treenerid ütlevad, et neil on kaks «kõrghooaega», mil trennis käimisega alustatakse – aasta alguses, et täita uusaastalubadus ning kevadel, mil tahetakse kiiresti rannavormi saada. 

DanceAct Tantsustuudio asutaja ja treeneri Georg Kodusaare sõnul tuleks aga liikumine ja söömine aasta läbi omavahel tasakaalus hoida. Mõlemaga ei tohi liialdada, siis on põhjust ka tulemusi oodata. Uurisime Georgi käest, millist trenni tuleks kaalualandamiseks eelistada ja millele söögi-joogi valikute puhul tähelepanu pöörata.

Kui inimene soovib kaalust alla võtta, siis kumb on kaalulangetamisel olulisem, kas toitumine või trenn?

Mõlemad on olulised, aga tuleb jälgida, et need balansis oleksid. Kindlasti ei tohi nälgima hakata, sest siis läheb keha säästurežiimile ja kaalu kaotamise asemel hakkad hoopis juurde võtma. Mina soovitan päeva alustada muna või omletiga ning sinna juurde süüa näiteks täisteraleiba. Paljukiidetud puder ei ole minu arvates hea hommikusöök, kuna sisaldab liiga palju kaloreid ja tekitab ebameeldiva täiskõhutunde. Ma tõesti ei mõista eestlaste pudruhullust, on oluliselt paremaid hommikusööke, mis sulle mõnusa energialaengu annavad. Teine oluline viga, mida tihti tehakse, on liigsöömine. Iga toidukorraga ei pea ennast kurguni täis sööma, piisab palju vähemast. Ja siinkohal ei pea ma silmas nälgimist, vaid mõõdukat söömist. See on kindlasti üks võtmetegur kaalulangetamisel.

Ütlesid, et kaalulangetamisel on ka trenn oluline. Milline neist kõige tõhusam on?

Eelkõige aeroobne treening ning tantsutreenerina soovitan ma kindlasti tantsimist. See on kõige mõnusama emotsionaalse laenguga trenn, kuna hea muusika tekitab omakorda hea enesetunde. Sobivad ka kõndimine, sörkjooks ja ujumine. Kõik trennid, mis on mõõduka pulsiga ja mis põletavad rasva. Kui inimesel on ikka ülekaal, siis ei tasuks kohe minna Bodypump’i, sest siis kasvatad sa rasvakihi alla lihase. Enne tuleks ikka rasvast lahti saada ja alles siis lihast kasvatama hakata. Paljud inimesed tormavad esmalt jõusaali rühkima ja kulutavad seal palju mõttetut aega, sest nad treenivad valesti ega kuluta rasva.

Kui tihti tuleks trenni teha, et see kaalulangusele mõjuks?

See on väga individuaalne, mina teen trenni 2-3 korda nädalas ja üldiselt peaks see enamusele sobima ja ka tulemusi näitama. Vähemast ei ole ka kasu, aga päris hulluks ei tasuks siiski minna. Väga vähestele sobib 6 korda nädalas trenni teha, pigem tekib siis kiire tüdimus ja trennis käimine jäetakse hoopis ära. Tihti tuuakse vabanduseks töö ja suur väsimus, see on täiesti tüüpiline ja mõttetu vabandus. Ma olen pidevalt väsinud, sest ma olen aktiivne inimene ja elan kiiret elu. Seetõttu on trenn mulle ainult abiks, kuna aitab energiat taastada ja kiirele tempole vastu pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles