Neli nõuannet, kuidas külmal ajal õigesti süües oma tervist hoida

, Tervise Arengu Instituut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas hooaja vahetudes tuleks muuta ka oma toitumisharjumusi? Jah, see on tõepoolest kasulik, kuna ilma ja hooaja muutudes toimuvad muutused ka meie kehas. Valgus- ja pimedusperioodide erinevused mõjutavad meie kehasisest tsirkadiaanrütmi. Tsirkadiaanrütm, mis kontrollib vererõhku, kehatemperatuuri ja ajataju, tagab, et meie keha töötab nagu peenhäälestatud masinavärk.  

Järgnevalt soovitusi sügistalviseks hooajaks, et aidata oma kehal kohaneda muutustega ja püsida terve.

  1. Söö rohkem D-vitamiini rikkaid toite

Sügisperioodil ei tooda meie keha enam D-vitamiini loomuliku päikeseenergia abil. Sellisel juhul on tervete luude, kaalu hoidmise ja immuunsüsteemi tugevdamise tagamiseks oluline saada piisavalt D-vitamiini oma igapäevasest toidust. Talvisel külmaperioodil ja gripihooaegadel on see eriti vajalik enesekaitsevahend.

Eesti riiklike toitumissoovituste kohaselt on soovitav süüa kala vähemalt kaks korda nädalas. Sõltuvalt vanusest ja soost on D-vitamiini tarbimissoovitus vahemikus 7,5-10 μg päevas. Head loomulikud D-vitamiini allikad on lõhe, räim, sprotid, heeringas ja muu rasvane kala.

Nädalase soovitusliku D-vitamiini koguse on võimalik täita süües nädalas korra näiteks 150 g lõhet ehk ühe tavalise lõhesteigi.

Teisi häid D-vitamiini allikaid ja retsepte leiad Tervise Arengu Instituudi toidu koostise andmebaasi kodulehelt www.nutridata.ee/tka. Eesti toidu koostise andmebaas sisaldab ligikaudu 1000 erinevat retsepti ja 1700 erinevat toiduainet.

  1. Jätka trenniga

Kui ilm on ilus ja päikeseline, on lihtne minna jooksma või võrkpalli mängima, kuid külmemad ja lühemad päevad vähendavad liikumisvõimalusi ja ka motivatsiooni. Siiski oleks kasulik kui jätkad trenniga ka talvel, et hoida oma taljejoont ja head tuju! Valguse vähenemisega kaasneva energiapuudujäägi saab edukalt  teha tasa trenniga. Pea meeles, et külmaga väljas treenides on oluline soe riietus ja ettevaatlik tuleb olla libedaga. Jooksmine on alati lõbusam koos kaaslasega.

  1. Jälgi oma kaalu

Septembri ja oktoobri vahemikus võtavad inimesed igal aastal juurde 0,5-2,5 kilogrammi. Kuigi see ei tundu nii suur, on see aastate peale summeerides suurema kaalutõusu põhjustaja. Ühtlasi  aeglustub meie ainevahetus peale täisealiseks saamist iga aastaga. Iga-aastane kaalutõus ja ainevahetuse aeglustumine on ülekaaluliseks saamise kindel valem. Selle vältimiseks jälgi oma kaalu iganädalaselt läbi aasta, pidades silmas, et sügis ja talv on olulisemad riskiperioodid.

  1. Söö rohkem liitsüsivesikuid

Päevade pimenedes võime kannatada depressiooni kerge vormi all, mida nimetatakse ka talvedepressiooniks. End on võimalik turgutada lisades igapäevasesse menüüsse rohkem süsivesikuid. Süües süsivesikurikkaid toite, toodab meie keha loomulikku hea enesetunde loojat - serotoniini. Mida rohkem serotoniini meie keha toodab, seda paremini me end tunneme.

Kõige tervislikum on süüa toite, mis sisaldavad liitsüsivesikuid, mis imenduvad meie organismis aeglasemalt ning tagavad ka stabiilsema veresuhkru taseme läbi päeva. See tähendab, et maiustuste ja suhkru asemel on kasulikum süüa täisteraputru, pruuni riisi ja tärkliserohkeid köögivilju nagu kartul, oad ja ka läätsed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles