Kolm lihtsat harjumust, mis ennustavad suhte kestvust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sageli arvatakse, et romantiline armastus on intensiivne, hea ja kirglik tunne, mida paarisuhtes olevad inimesed tunnevad suhte alguses. Aga kas taoline romantiline armastus saab kestma jääda? Kas armumisega seostatud tugevad tunded võivad kesta aastaid või on need kõigest lühiajalised? 

Hiljuti tehtud uurimused on näidanud, et mõned paarid suudavad säilitada tugevaid tundeid ka aastaid pärast suhte algust. Teadlased uurisid abielupaaride dünaamikat ja tunnete tugevust ning üritasid kindlaks teha, kas nende põhjal on kuidagi võimalik ette ennustada suhte kestvust, kirjutab Psychology Today.

Enam kui pooled vastanutest ütlesid, et nemad on partnerisse «väga tugevalt armunud», kusjuures seda vastust kasutasid ka inimesed, kes olid koos olnud koguni 20 või enam aastat. Paarid, kes olid koos olnud 10-20 aastat, ütlesid, et nende tunded partneri vastu on veidike nõrgemad kui suhte alguses kogetud tunded, kuid nad väitsid, et armastavad partnerit endiselt väga palju. 

Teadlased järeldasid, et romantilist armastust esineb rohkem kui inimesed arvavad ning ei tasu arvata, et suhte arenedes hakkavad tunded hääbuma. 

Pärast seda, kui teadlased olid tuvastanud, et romantilist armastust võib eksisteerida ka pikas suhtes, hakati otsima vastust küsimusele, millised mõtte- ja käitumismustrid käivad käsikäes romantilise armastusega. Teadlased analüüsisid võimalikke faktoreid, mis võivad inimeste tundeid mõjutada, kuid kolm peamist harjumust tõusid ilmselgelt esile. Romantilist armastust nii meeste kui naise puhul iseloomustasid järgmised mõttemustrid:

  1. partnerist positiivselt mõtlemine;
  2. partnerile mõtlemine ka siis, kui te pole koos;
  3. armastusväärne suhe (kallistamine, suudlemine, käest hoidmine jne).

Samuti leiti, et üldine rahulolu ja õnn oma elu üle ning intensiivsed tunded partneri vastu on omavahel seotud. Asi võib olla selles, et kui inimene on oma eluga rahul, siis on tal lihtsam ka teisi armastada või hoopis vastupidi, et head suhted teistega aitavad elu paremaks muuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles