Mida teha, kui ülemus ei salli sind?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi tööl tundnud, et teed alati midagi valesti? Üks asi on see, kui sulle antud töö ja ülesanded ei sobi, aga olukord muutub kordades ebameeldivamaks juhul, kui ka ülemus ei suhtu sinusse kuigi soojalt.

Karjäärinõustaja Jenny Blake ütles, et lahkhelid ülemusega on üks peamisi põhjuseid, miks inimesed töölt lahkuvad. Kuidas seda olukorda enda jaoks meeldivamaks muuta? Blake jagas Cosmopolitanis nõu.

1. Äkki polegi asi sinus? Võib-olla vastab ülemus e-kirjadele napisõnaliselt või ohkab sügavalt sinuga telefonis rääkides, kuid ära tee ennatlikke järeldusi. Ülemus võib olla stressis, tujukas, tal võib olla isiklikke probleeme või on ta lihtsalt ebaviisakas. Blake ütles, et kunagi ei tea, mida teine inimene võib mõelda. Ära lase kahtlustel ja ärevusel end haarata.

2. Jäljenda ülemuse käitumist. Jää iseendaks, kuid lase ülemusel teha esimene samm, soovitas karjäärinõustaja Alexandra Levit. Kas su ülemus on jutukas? Astu tema kabinetist läbi, et arutada mõnda projekti, selle asemel, et temaga meili või telefoni teel suhelda. Näita, et oled meeskonna liige. Ülemus on väga konkreetne ja asjalik? Ära lobise tööl väga palju, muidu võib sinust vale mulje jääda.

3. Lepi kokku kohtumine. Ülemus vaatab sind tigedalt? Äkki tegid midagi valesti, kuid pole ise sellest aru saanud? Lepi temaga kohtumine kokku ja küsi temalt konkreetseid küsimusi: «Mulle tundus eilsel koosolekul, et te polnud mu ettekandega rahul, kas ma sain õigesti aru?» Anna talle märku, et oled tagasisidele avatud ja kuula teda rahulikult. Küsi temalt, mida saaksid teha, et olukorda parandada.

4. Räägi personaliosakonnaga. Kui kohtumise käigus ei selgu midagi konkreetset, uuri personaliosakonnast, kuidas peaksid käituma. Levit hoiatas, et personaliosakonna töötajad võivad hoida kõrgemal ametikohal olevate töötajate poole, seega vali oma sõnu hoolikalt. Kui ülemus ahistab sind seksuaalselt või füüsiliselt, maini seda kindlasti, personaliosakonnal on kohustus sind aidata. Kui sind kiusatakse tööl, räägi ka sellest, aga ole valmis töökohta vahetama.

5. Mõtle, mida edasi teha. Blake ütles, et kui oled juba rohkem kui kuus kuud olnud oma töökohal õnnetu ja oled üritanud olukorda parandada, võib olla aeg edasi liikuda. Aga ära kurda oma eelmise töökoha üle uuele ülemusele. Ole positiivne ja keskendu oma tööle. Kui uus tööandja palub sul tuua eelmise tööandja soovituskirja, pöördu mõne ülemuse poole, kellega said hästi läbi või palu soovituskiri kirjutada mõnel oma karjäärimentoril.

6. Ole tugev. Kui sinus tekitab hirmu mõte, et pead esmaspäeva hommikul ülemusega kohtuma, tee omale tööpäevaks plaane, mis motiveerivad sind ja annavad julgust. Lepi kokku lõunapaus kolleegidega või mõne sõbrannaga. Tee iga nädal üks väike muutus, mis aitab sul oma uueks tööks valmistuda (näiteks täienda oma elulookirjeldust).

7. Lahku hea tujuga. Ära lahku vanalt töökohalt negatiivsete tunnetega. Ürita olla enesekindel ja jäta ülemusega viisakalt hüvasti. Ütle, et leidsid omale uue töö, mis vastab paremini su oskustele. Kunagi ei tea, mida elu võib ette tuua ja võib juhtuda, et peate endise ülemusega veel kokku puutuma, seega on kõige parem pigem positiivselt hüvasti jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles