Valik põnevate maitsetega õunahoidiste retsepte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige paremini sobib kaneeliga õunamoos pannkookide kõrvaseks.
Kõige paremini sobib kaneeliga õunamoos pannkookide kõrvaseks. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Õuntest, tomatitest ja vürtsidest saab keeta lihatoitude juurde sobiva kastme, klassikalisele õunamoosile aga lisavad maitset ootamatud lisandid, näiteks võib hapumate õunte hulka lisada paar banaani või õunte hulka keetmise ajal kastrulisse paar kaneelipulka.

«Valge klaariõuna»-kardemonimoos

3 kg puhastatud õunakuubikuid
1 kg suhkrut
1 sl värskelt jahvatatud kardemoni

Pese õunad, lõika neljaks ja eemalda südamikud (koduaia õunu koorima ei pea). Pane koos vähese veega potti ning kuumuta tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni õunad pehmenema hakkavad. Lisa suhkur ja kardemon ning kuumuta veel 10-15 minutit, kuni õunad on pehmed ja läbipaistvad. Pane kuum moos kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe.

Õunamoos ingveriga

1 kg antoonovkaid või teisi hapukaid õunu
500 g moosisuhkrut
2 dl vett
Ühe sidruni koor ja mahl
5 cm ingverijuurt

Tükelda kooritud ja südamikest puhastatud õunad õhukesteks viiludeks. Riivi ingverijuur. Pane kõik ained potti, lisa vesi ja kuumuta segu nõrgal tulel auravaks. Poti põhja valatud vesi ei lase segul põhja kõrbeda. Keeda aeg-ajalt segades ja vahtu riisudes pool tundi. Vala vamis moos kuumutatud ja steriliseeritud purkidesse. Sule õhukindlalt ja säilita jahedas.

Õuna-astelpajukeedis

2 kg õunu

1 kg astelpajumarju

2,5 kg suhkrut.

Püreesta astelpajumarjad saumikseriga, koori ja tükelda õunad. Kalla marjad-õunad potti ning mõõda hulka suhkur. Keeda vaiksel tulel aeg-ajalt segades 30 minutit. Tõsta keedis kuumalt steriliseeritud purkidesse ja sule õhukindlalt.

Õunamoos suvikõrvitsaga

600 g hapusid õunu

500 g suvikõrvitsat

1 sidruni mahl

500 g moosisuhkrut.

Riivi koorimata õunad ja suvikõrvitsad jämeda riiviga( kui kasutad vanemaid suvikõrvitsaid, siis koori viljad). Lisa kohe ka sidrunimahl ning kuumuta segu ettevaatlikult, kuni see hakkab aurama. Lisa ettevaatlikult moosisuhkur ja keeda  umbes20 minutit. Tõsta steriliseeritud purkidesse.

Õuna-sibula marmelaad

600 g kooritud ja puhastatud kuubikuteks lõigatud õunu
400 g kuubikuteks lõigatud sibulat (võib ka punast)
1 dl valget veini või vett
2 sidruni mahl ja riivitud koor
330 g moosisuhkrut

Vala õunad, sibulad, vein ning sidrunimahl ja koor keedunõusse. Keeda aeg-ajalt segades 10-15 minutit. Lisa moosisuhkur, kuumuta uuesti keemiseni ja keeda 3-5 minutit. Jahuta aeg-ajalt segades umbes15 minutit. Eemalda vajadusel vaht. Vala puhastesse soojadesse purkidesse, sulge purgid ja säilita jahedas. Sobib liharoogadega, ulukilihaga, maksatoitudega.

Tükkidega õuna-kaneelimoos

1 kg kooritud ja tükeldatud õunu
1 dl õuna täismahla
2 kaneelikoort

330 g moosisuhkrut

Vala õunad, mahl ja kaneelikoor keedunõusse. Keeda 5 – 10 minutit sõltuvalt sellest, kui kõvade õuntega on tegemist. Lisa moosisuhkur, lase uuesti keema tõusta ja keeda madalal kuumusel veel 2 - 5 minutit. Lase veidi jahtuda, eemalda kaneelikoored ja vala moos purkidesse. Säilita külmas.

Tomati-õunakeedis

500 g tomateid
500 g õunu
200 ml vett
330 g moosisuhkrut

Kasta tomatid korraks kuuma vette, koori ja tükelda. Koori õunad, eemalda südamik ja riivi. Pane tomatid, õunad ja vesi keedunõusse ning keeda tasasel tulel pidevalt segades 10 minutit. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 2 minutit. Eemalda moosilt hoolikalt vaht. Vala eelsoojendatud hoolikalt pestud purkidesse. Sulge purgid ja säilita jahedas.

Õunamoos piparkoogimaitseainega

2 kuni 3 kg õunu
2 dl vett
1 kg suhkrut
Pool pakki piparkoogimaitseainet

Pese õunad, lõika neljaks ja eemalda südamikud. Pane koos vähese veega potti ning kuumuta tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni õunad pehmenema hakkavad.
Lisa suhkur ja piparkoogimaitseaine ning kuumuta veel 10-15 minutit, kuni õunad on pehmed ja läbipaistvad. Pane kuum moos kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe.

Õuna-arooniamoos

1 kg puhastatud arooniaid
1 kg tükeldatud õunu
2 dl vett
900 g moosisuhkrut või 1 kg tavalist suhkrut

Pane potti puhastatud marjad, eemaldatud südamikega õunalõigud ja vesi. Keeda umbes 15 minutit, kuni õunad hakkavad pehmenema. Kui kasutad moosisuhkrut, lisa suhkur ja keeda  umbes 10 minutit tasasel tulel. Soovi korral püreesta moos saumikseriga. Lase moosil umbes 20 minutit kaane all jahtuda. Seejärel kalla kohe steriliseeritud kuumadesse purkidesse ja kaaneta purgid.

Kui kasutad tavalist suhkrut, lisa suhkur ja keeda veel umbes 20 minutit tasasel tulel, kuni õunad on pehmed. Soovi korral püreesta moos saumikseriga.Kalla moos steriliseeritud kuumadesse purkidesse ja kaaneta purgid. NB! Kui paned moosi sügavkülma, siis võib suhkrut veidi vähem panna.

Magus õuna-kõrvitsakaste

300 g kõrvitsat
500 g õuna
pisut vett
kuivatet või värsket sidrunmelissi
maitse järgi suhkrut

Lõika kõrvits ja õun tükkideks. Pane potti veidi vett, lisa kõrvitsa- ja õunatükid ning keeda nõrgal tulel, kuni segu on pehme. Suru segu läbi sõela, lisa suhkur ja meliss. Kui segu ei ole küllalt hapu, lisa sidrunimahla või sidrunhapet. Kuumuta. Jahuta ja aseta karpidega sügavkülma.

Vürtsikas õuna-tomatikaste

500g hapusid õunu
500g tomateid
1 sibul
1 petersell
1küüslauguküüs
2 tl soola
2 tl suhkrut
2 tl 30% äädikat
1 tl vürtse: pipart, kaneeli, muskaatpähklit, paprikat või asendada need ürtidega nagu pune, piparrohi, meliss, iisop, piparmünt.

Koori ja tükelda tomatid ja kuumuta vett lisamata pehmeks. Kui tomatid on pehmed, lisa tükeldatud sibul ja õhukesteks viiludeks lõigatud petersellijuur ning hauta, kuni kõik on pehme. Seejärel hõõru läbi sõela või püreesta saumikseriga.
Keeda õunad eraldi, püreeri, sega tomatipüree hulka. Nüüd lisa maitseained ja keeda koos paksemaks. Vürtsid lisa kõige lõpus, veidi enne keetmise lõppu. Vala kaste purkidesse ja kaaneta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles