Tõde alkoholist, mida kaalulangetaja peaks teadma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pühadehooajaga tuleb üha rohkem seltskonnaüritusi ja pidusid, kus pakutakse alkoholi. Neile, kes üritavad kaalust alla võtta, võib see osutuda tõeliseks katsumuseks.

Alkohol on väga kaloririkas. Ühes grammis alkoholis on 7 kilokalorit. Võrdluseks – ühes grammis süsivesikus on 4 kilokalorit ja ühes grammis valgus 4 kilokalorit. Ühes grammis rasvas seevastu on 9 kilokalorit, kirjutab toitumisnõustaja Trinh Le MyFitnessPali blogis.

Alkoholi metaboliseerimiseks ei kulu lisakaloreid nagu kulub näiteks süsivesikute, rasva ja valkude seedimiseks. Seda fenomeni nimetatakse toidu termiliseks efektiks, mis tähendab, et toidu seedimiseks ja selles sisalduvate toitainete omastamiseks kulub teatud hulk energiat. Kuna alkoholi on nii kerge seedida, läheb see vereringesse ilma lisakaloreid põletamata.

Maksale jääb räpane töö. Kuna alkohol on kehale mürk, on selle metaboliseerimine maksale esmatähtis ning rasv pole sel ajal nii oluline. Teisisõnu ei põleta keha sel ajal teistest allikatest saadud kaloreid. Maks vähendab vere alkoholisisaldust umbes 0,15 liitrit tunnis, mille tõttu jääbki kiiremini juues vinti.

Alkoholi juues veresuhkrutase langeb ja tekib isu süsivesikute järgi. Maks aitab ka veresuhkrutaset ühtlasena hoida, aga kui maks on ametis alkoholi lahustamisega, et tee ta seda tööd piisavalt efektiivselt. Seetõttu veresuhkrutase langeb ja püsibki madalana, kuni alkohol on läinud. See selgitab, miks pohmelliga on peavalu ja nii suur rämpstoiduisu.

Alkoholikalorid, mis ära ei kulu, talletuvad rasvana. See kehtib muidugi kõigi liigsete kalorite kohta, ükstapuha, mis allikast need pärinevad, kuid alkoholikalorid on hullemad seetõttu, et esialgu talletuvad need maksas. Läheb aega, enne kui need mujale jõuavad. Kui maks ei tee oma tööd piisavalt kiiresti (või kui jood tihti ja korraga väga palju), koguneb rasv maksa ja kõhupiirkonda, kinkides sulle kauni «õllekõhu».

See ei tähenda, et alkoholi peaks iga hinna eest vältima (kuigi see on loomulikult parim variant), kuid on mõned nipid, kuidas eesseisval pidudehooajal tipsutamisest tingitud lisakilosid vältida.

1. Vala endale pool tavalisest kogusest. See aitab sul ühel üritusel piirduda ühe-kahe joogiga.

2. Väldi kaloririkkaid segatud jooke. Magusate kokteilide või suhkrurikaste segatud napsude puhul võiks piirduda ühe joogiga.

3. Alkoholi sisaldavate jookide vahele joo alati klaas vett, et vältida suuremat veepuudust.

4. Joo aeglaselt ja võta väikeseid lonkse.

5. Ühel peol võiks alkoholist saadavate kalorite hulk jääda alla 200 kilokalori. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles