Kolm lauset, mida ei tohiks kunagi partnerile öelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teatud asju ei tasuks partnerile öelda, ka siis mitte, kui su kavatsused on head, sest mõned asjad võivad partnerist teha sinu vaenlase. Kui su laused pole läbi mõeldud, siis võid partnerilt vastuseks saada totaalse vaikimise ja vältimise, mis kestab päevi.

Miks mõjuvad mõned laused niivõrd solvavalt? Tuleb välja, et mehed kasutavad neid näiliseid süütuid, kuid tegelikult solvavaid lauseid rohkem kui naised. Psühholoogiaportaal Psychology Today tõi välja kolm lauset, mida ei tohiks kunagi partnerile öelda.

  • «Sa ei peaks end nii tundma.»

Kui ütled partnerile taolise lause, siis ta võtab automaatselt sisse kaitsepositsiooni, sest sa vihjad sellele, et tema tunded on valed või pole sugugi õigustatud. Partneri arvates võivad tema tunded olla täiesti õigustatud, sinu sõnad võivad mõjuda talle väljakutsuvalt ja solvavalt.

Ilmselt ei tahtnud sa talle haiget teha, kuid partneri tunded on sellegipoolest riivatud. Kui märkad, et partner ei tõlgenda sinu sõnu nii, nagu sina neid mõtlesid, siis peaksid temalt täpsustavalt küsima, mida ta kuulis. Ära tee seda kriitiliselt, vaid näita välja siirast huvi. Taolises olukorras võib kriitika – nii sinu kui partneri poolt – mõjuda suhtele tuleohtlikult.

  • «Sa oled liiga tundlik.»

See lause kannab endas edasi peidetud käsklust: ära ole nii tundlik. Fakt on aga see, et inimene ei saa ise valida või kontrollida seda, kui tundlik ta on. Sinul pole mingit õigust kritiseerida seda, kuidas partner teatud asjadele reageerib või kas ta suhtub mõnda asja liiga tundlikult. Kui inimesi kritiseeritakse nende tunnete pärast, siis võib see tekitada tunde, et kritiseeritakse nende identiteeti.

Sellistes olukordades on oluline üritada mõista partneri seisukohta. Kui see valmistab sulle raskusi, küsi partnerilt otse, miks ta ärritus, kuid veendu, et su hääletoon annaks edasi hoolimist ja muret, mitte kriitikat.

  • «Ära nuta.»

Tavaliselt tekitab meis kohmetust see, kui partner hakkab nutma. Võime tunda ebamugavust, piinlikkust, tüdimust või lausa viha, kui negatiivsed või kurvad tunded toovad partneri silmadesse pisarad. Kui ütled talle, et ta ei peaks nutma, saadab see jällegi partnerile sõnumi, et tema tunded pole sinu arvates õiged ja kindlasti ei peaks olema need niivõrd võimendunult väljendatud. Niimoodi muudad sa partneri enda jaoks kehtetuks, pole vahet, kas tegid seda tahtlikult või kogemata. Kui partner hakkas nutma seetõttu, et ta tundis end halvasti, talle tundus, et temast ei hoolita või sa pole väljendanud oma tundeid tema vastu, siis kritiseerimine muudab selle kordades hullemaks.

Jällegi tasuks asetada end partneri kingadesse ja proovida mõista, miks ta nii end tunneb. Kui soovite omavahelisi probleeme lahendada, peaks partner selgitama, mida ja miks ta tunneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles