Spinati ja kikerhernestega täidetud pannkoogid

Spinati ja kikerhernestega täidetud pannkoogid.

FOTO: Sandra Vungi

Sandra Vungi on mitmete vegan-kokaraamatute autor ning retseptilehtede taimetoit.ee ja vegansandra.com perenaine. Augustis ilmus tema teine kokaraamat «Taimsed magustoidud», mida tunnustati aasta kokaraamatu valimisel teise kohaga. 

Novembris ilmus Sandral kolmas kokaraamat «Vegan Dinner Party», mis on seekord inglisekeelne.

Sandra Vungi

FOTO: Erakogu

Raamat sisaldab üle kuuekümne kosutava taimse retsepti, ka mitmeid eestipäraste toitude taimseid versioone. Siin on raamatust üks ahvatlev talvisesse hooaega sobiv «Vegan Dinner Party» retsept tõlgituna eesti keelde.

Spinati ja kikerhernestega täidetud pannkoogid (10-11 pannkooki)

Aastaid tagasi külastasin ühte sünnipäeva, kus perenaine oli peoroaks küpsetanud täidetud pannkooke ja potitäie boršisuppi. Minu jaoks oli see suurepärane sünnipäevatoit, sest ma armastan koduseid ja toitvaid roogasid. Sellised täidetud pannkoogiümbrikud kannavad tegelikult nimetust «Komm Morgen wieder», mis tähendab «Tule homme tagasi». Seda seetõttu, et täidis on tavaliselt valmistatud eilsest lihast. Aga loomulikult pole minu retseptides ühtegi loomset toiduainet ning seetõttu lõin nende toekate pannkookide jaoks taimse versiooni. Ma olen neid proovinud erinevate täidistega, aga see mahlane spinati-kikerhernetäidis on üks parimaid. Kui tahta originaalile eriti lähedast tulemust, võid kasutada ka näiteks hakksoja-tomatitäidist. Nende pannkookide voltimine võib algul tunduda trikikas, aga saab üsna kiiresti selgeks. Kui sul pole aega pannkookidega nii kaua toimetada, võid lihtsalt täidise ka valmis pannkoogile asetada ja selle rulli keerata. Kuid ütlen ausalt – kogu voltimise vaev tasub ära, tulemus saab ikka hoopis mõnusam.

Pannkoogitainas:

  • 380 g nisujahu (võib panna pooleks täistera- või mõne teise jahuga)
  • 1 tl soodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ½ tl soola
  • 2 tl (õuna)äädikat
  • 650 ml vett 

Sega jahu sooda, küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Lisa vesi ja äädikas. Sega hoolikalt läbi (näiteks vispelda). Jäta tainas seisma, kuni täidist valmistad.

Täidis:

  • 2 sl õli
  • 400 g külmutatud spinatit
  • 120 ml vett
  • 2 x 400 g purk kikerherneid
  • ½ tl soola
  • 4 sl taimset koort (näiteks soja-, kaera- või riisikoort)
  • 2 sl sojakastet või selle asemel natuke rohkem soola
  • ½ tl karripulbrit

Kuumuta pannil õli. Lisa külmutatud spinat ja vesi. Lase 2-3 minutit podisega. Lisa kurnatud kikerherned, sool, taimne koor, sojakaste ja karripulber. Sega ja kuumuta paar minutit. Jäta täidis hetkel kõrvale.

Külm kaste:

  • 200 ml taimset majoneesi (nt. Bon-i salatikaste)
  • 1 tl paprikapulbrit
  • ½ tl karripulbrit
  • ½ sl sojakastet või natuke soola

Sega kõik kastme koostisained omavahel läbi.

Nüüd on aeg pannkooke küpsetama hakata. Kõigepealt pane endale valmis kaks suurt taldrikut ja määri need mõlemad õliga kokku. Jäta taldrikud pliidi juurde. Aja pann pliidil kuumaks ja lisa õli (üsna vähe, et pannkoogid jääksid tugevamad). Vala pannile umbes kulbitäis tainast ja küpseta ühelt poolt krõbedaks. Nüüd tõsta või libista pannkook pannilt ühele õlitatud taldrikule nii, et küpsetamata pool jääks allapoole. Seejärel tõsta umbes 2 supilusikatäit täidist pannkoogi küpsenud külje keskele ja voldi pannkook kokku nagu ümbrik. Ehk kõigepealt keera vasak ja parem äär täidise peale ja seejärel ülemine ja alumine äär. Volditud pannkoogid aseta teisele õlisele taldrikule oma viimast praadimist ootama.

Kui kõik pannkoogid on pooleldi küpsetatud, täidetud ja volditud, prae need pannil nüüd ka teiselt poolt krõbedaks. Serveeri külma kastmega ja naudi.

Tagasi üles