Viis asja, mis su voodisse ei kuulu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Unekvaliteedi parandamiseks polegi vaja suurt pingutada. Magamistuba peaks olema küllaltki jahe, pime ja vaikne - ehk turvaline pelgupaik närvilise välismaailma eest.

Paljud ei tea siiski, et on veel asju, mis ideaalsesse magamistuppa ei kuulu. Huff Post tõi neist välja viis, millest tuleks kosutava une nimel loobuda.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
  1. Telefon

Telefoni voodi kõrval hoidmiseks leiab nii palju põhjuseid: paljudel on mobiiltelefon hommikuseks äratajaks; alati võib olla oht, et keegi helistab väga pakilisel põhjusel; või meeldib sulle niisama enne uinumist oma sotsiaalmeediakontosid sirvida. Tegelikult on sama palju, kui mitte rohkem, põhjuseid, miks telefon magamistoast eemal hoida. Kõige ilmselgem neist on see, et iga piiks ja teavitus rikub und. Peale selle rikub unekvaliteeti isegi mobiiltelefoni tekitatud valgus. Elektrooniliste seadmete kunstlik sinakas valgus ärgitab aju ja häirib keha unehormooni melatoniini normaalset tootmist, mille tagajärjel on telefoni ligidal raskem uinuda. Jäta see peitu ja lülita näiteks lennurežiimile.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
  1. Töö

Esiteks teed sa seda tõenäoliselt nagunii mõne elektroonilise seadme – sülearvuti, tahvelarvuti või nutitelefoni – helendavas valguses. Magamistoast kontori kujundamise harjumus pole sugugi mõistlik, sest aju eeldab, et selles paigas tehakse tööd, mitte ei magata. 2012. aastal avaldati Wall Street Journalis ühe küsitluse tulemused, millest selgus, et ligi 80 protsenti tänapäeva noortest teeb voodis tööd. Samas on aga Harvardi unemeditsiiniosakond teatanud, et säärane tegevus nõrgestab vaimset seost magamistoa ja une vahel.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
  1. Koduloomad

Paljudele lemmikloomade hellitajatele meeldib oma karvaseid sõpru enda kaissu võtta. Siis pole ju ka ime, et uni jääb katkendlikuks ja pinnapealseks. Iga kord kui sõber end liigutab või häälitseb, on oht, et võid ärgata. 2014. aastal avaldatud uuringuga selgus, et umbes 30 protsenti loomaomanikest ärkavad oma lemmiku pärast üles vähemalt korra öö jooksul. Lisaks viivad loomad voodisse õietolmu, olmetolmu ja kõõma, mis suurendab allergilise reaktsiooni ohtu.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
  1. Toit

Hommikusöök voodis võib ju uhkelt kõlada, aga saiapuru linadevahel mitte. Ainuüksi hügieeni pärast ei sobi toit magamistuppa, kuid söömine ei kuulu ka tervislike uneharjumuste kujundamise hulka.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX
  1. Raamatud

Ka kõige pühendunuma unehügieeni järgijad patustavad enamasti sellega, et aeg-ajalt loevad midagi enne magama jäämist. Uneeksperdid seevastu ei väsi toonitamast, et magamistoal on vaid kaks otstarvet: seksiks ja magamiseks. Kui loed midagi, mis on väga stimuleeriv (põnev, kurb, muul moel kaasakiskuv), siis krutid end tõenäoliselt hoopis rohkem üles, mitte ei uinuta. Selle tagajärjel on öösel halb uni. Kerge lugemine võib küll lõõgastavalt mõjuda, kuid tee seda kuskil mujal kui voodis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles