Aroomid võitlevad köhaga ja kosutavad hinge

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Sünkjaspimedat sügis- ja talveaega aitavad õdusamaks muuta eeterlikud õlid, millel võib kaudselt olla ka tervistav toime.

Eesti aroomiteraapia ühingu juhatuse liige Marika Külm, miks on aroomiteraapial vaevusi leevendav mõju?

Eeterlikud õlid on farmakoloogiliselt aktiivsed ained – taimedes moodustunud ja väga paljudest keemilistest komponentidest koosnevad õlikad vedelikud. Sõltuvalt taimest, millest eeterlik õli eraldatakse, kuulub selle koostisesse mitukümmend kuni mitusada keemilist ühendit.

Igal eeterlikul õlil on oma keemilise koostise tõttu kindlad omadused, mis toimivad sissehingamisel organismile kesknärvisüsteemi kaudu, mõjutades nii emotsioonidega seotut kui hormoonide tootmist, seega ka ainevahetust organismis.

Samuti mõjutavad eeterlikud õlid organismi, imendudes naha kaudu vereringesse, selleks aga tuleb neid eelnevalt taimeõlis (-rasvas) lahjendada ja emulgeerida. Eeterlikud õlid satuvad organismi vereringesse ka sissehingamisel kopsude kaudu.

Milliste hädade korral tasub aroomiteraapiast abi otsida?

Kindlasti emotsioonidega seotud hädade, nagu stressi, ärevuse, unetuse, kurvameelsuse ja masenduse, aga ka näiteks keskendumisraskuste ja tähelepanuhäirete korral. Lihaspingete puhul on eeterlike õlide kasutamine tõhus koos massaažiga.

Kui inimene on raskesti haige, peab teda ravima arst, aga immuunsüsteemi tugevdamiseks ning kergemate füüsiliste hädade, nagu nohu, köha ja peavalu leevendamiseks on eeterlikud õlid vajalikud. Samuti nahahoolduses: niisutamiseks, kudede uuendamiseks, akne leevendamiseks...

Eeterlike õlide toime ei ole üldjuhul otsene. Näiteks viiruki (Boswellia) õli sissehingamine muudab hingamise sügavamaks, sellega rahustab ta kesknärvisüsteemi ja loob soodsad tingimused keskendumiseks, ka meditatsiooniks.

Enim uuritud eeterlike õlide, nagu lavendli-, viiruki-, eukalüpti- ja teepuuõli toimed on ka uuringutega tõendatud. Näiteks eukalüptis leiduval eukalüptoolil on röga lahtistav ja vedeldav toime, samas on väga palju eeterlikke õlisid, mille oodatavad toimed põhinevad inimkonna kogemusel. Alati tuleb arvestada, et häda leevendamine on kompleksne: hinnata tuleb inimese eluviisi ja seda vajaduse korral muuta.

Iga lõhn igale inimesele teatavasti ei sobi. Kuidas leida endale see õige?

Intuitsioonil on vajaliku lõhna äratundmisel suur osa. Lõhn peab inimesele meeldima. Mitte «võib-olla» või «ei ole viga», vaid «kindlasti meeldib». Aroomiterapeudid arvestavad ikka konkreetsete eeterlike õlide toimete ja vastunäidustustega, abistades niimoodi õige eeterliku õli leidmisel, kuid inimese sisetundel on kindlasti väga tähtis koht.

Eeterlike õlide puhul, eriti kui neid kasutada naha kaudu, võivad esineda ka vastunäidustused, mida tuleb iga konkreetse inimese juures hinnata.

Igal lõhnal on oma funktsioon: üks rahustab, teine ergutab. Millist eeterlikku õli ja millisel eesmärgil kasutada?

On leitud seos eeterlike õlide keemiliste komponentide ja eeterlike õlide omaduste vahel. Näiteks rahustava, stressi ja pingeid vabastava toimega eeterlikes õlides on palju estreid (lavendel, Rooma kummel, muskaatsalvei). Psüühikat tasakaalustava toimega eeterlikes õlides on seskviterpeene, laktoone, kumariine (ingver, tsitruselised) ning stimuleeriva, elavdava, ergutava toimega eeterlikes õlides oksiide, happeid, aromaatseid aldehüüde, monoterpeene, alkohole ja fenoole (ravensara, eukalüpt, greip, sandlipuu).

Milline teraapiavorm on kõige tõhusam, kas aroomiteraapiline vann, massaaž või õli kasutamine aroomilambis?

Ühe teraapiavormi eelistamine teisele sõltub konkreetsest eesmärgist. Näiteks võib teha vanne kätele ja jalgadele vereringe ergutamiseks.

Üldjuhul peetakse kõige efektiivsemaks aroomiteraapilist üldmassaaži, sest massaaži kaudu mõjutatakse nii lümfi- kui vereringet ja kesknärvisüsteemi, see lõõgastab füüsiliselt ja vaimselt.

Ka vann on väga tõhus, eriti mullivann, mis leevendab jällegi füüsilisi ja vaimseid pingeid. Kõrgvererõhktõve ja südamehaiguste korral tuleb olla eeterlike õlide puhul ettevaatlik, samuti ei tohi olla vannivee temperatuur liiga kõrge.

Eeterliku õli soojendamine lõhnalambis on kõige turvalisem teraapia viis ning sobib kõigile – lastele, eakatele, krooniliste haigustega inimestele, rasedatele.

Eeterlike õlide kasutamise  võimalusi on väga palju, näiteks mähistena, kompressidena, inhalatsioonidena, suuloputusvetes, õhuvärskendajates, looduslikes puhastusvahendites ja putukatõrjes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles