Neli märki, et peaksid spordijalatsid välja vahetama

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alati ei pruugi silmaga vaadates aru saada, kas trennijalatsid tuleks välja vahetada või mitte. Ja isegi, kui näed, et jalanõud on juba paarist kohast katki, võib olla raske neist loobuda, sest need on juba niivõrd mugavaks muutunud ja kenasti sisse käidud. Aga kulunud jalanõude kandmine võib pikapeale tekitada probleeme ja isegi valu.

Jooksuteemalist veebilehte pidav Sarah Bowen Shea ütles, et kui inimene kannab kulunud ja katkiseid spordijalatseid, siis pole mingi ime, kui tal esineb rohkem vigastusi ja liigesevalu. Selleks, et sul oleks lihtsam kindlaks teha, kas peaksid oma jalanõud välja vahetama, pani youbeauty.com kirja neli märki, mis näitavad, et spordijalatsid on juba liiga kulunud.

Tea, palju sa oled neid kasutanud

Jooksujalatsite puhul tasuks järgida põhimõtet, et neid võiks vahetada iga 500-800 läbitud kilomeetri tagant. Lisaks sellele, kui palju sa oled jalanõusid kasutanud, mõjutab jalatsite eluiga ka sinu kehakaal. Shea selgitas, et umbes 50 kilogrammi kaaluv (umbes 155 cm pikkune) inimene saab spordijalatseid kauem kasutada kui 70 kilogrammi kaaluv (umbes 180 cm pikkune) inimene. Seda, kui palju sa oled spordijalatsitega trenni teinud või jooksmas käinud, saad jälgida näiteks treeningpäeviku või spetsiaalse mobiilirakenduse abil. 

Jälgi oma keha

Need, kes pidevalt trenni teevad, tunnevad oma keha hästi ja saavad kohe aru, kui midagi on korrast ära. Kui spordijalats ei paku jalale enam piisavalt tuge, siis järelikult oleks paras aega osta uued tossud. Shea ütles, et sageli saame me aru, et jalatsid võiks välja vahetada, alles siis, kui põlved või pahkluud annavad sellest tunda. Tegelikult tasuks juba varemalt mõelda, kui kaua on sul treeningjalanõud olnud.

Vaata jalatsite välimust

«Kui need on ilmselgelt kulunud ja katkised, siis tuleks osta uued tossud,» ütles Shea. Praegusel ajal kasutatakse treeningjalanõude valmistamiseks väga vastupidavaid materjale, seega kui jooksutossud näevad räsitud välja, siis järelikult oled sa neist viimase välja pigistanud.

Kontrolli sisetaldu

Aseta spordijalatsid siledale pinnale ja vaata, kas jalanõud kalduvad veidike teineteise poole. Kui jah, siis järelikult on sisetallad ära kulunud ega paku jalale enam piisavalt tuge. Kui jalatallad on keskele poole kaldu, suureneb vigastuste oht. Kulunud sisetallad viitavad sellele, et oleks aeg osta uued spordijalatsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles