Parimad ja halvimad asendid magamiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maga terviseks.
Maga terviseks. Foto: SCANPIX

Mõnel päeval ärkad puhanuna ja energiliselt, kuid vahel tuleb ette päevi, mil igalt poolt justkui valutaks ja sul on tunne, nagu sa poleks üldse maganud. Need erinevused võivad olla tingitud magamisasendist.

Kuigi magamise ajal on keeruline kontrollida, millises asendis sa parajasti oled, saab end ööks õigesti häälestada, kui jääd vähemalt magama heas asendis. Halvad magamisasendid võivad mõjuda negatiivselt tervisele ja une kvaliteedile, kirjutab Lifehack.

Järgnevalt on välja toodud viis kõige enam levinud magamisasendit, mille Colorados tegutsev kiropraktik dr Aaron Casselman reastas alates parimast kuni halvimani.

1. Selili

Paljude spetsialistide hinnangul on kõige parem magada selili. Selili magamine ei mõju ühelegi kehaosale kurnavalt ning on eriti hea magamisasend neile, kes kogevad päeva jooksul palju liigesevalu. Üldiselt ei maga inimesed pulksirgetena, ka selili magades on kõige levinum jalgu veidike põlvest kõverdada. See asend on hea neile, kes kannatavad mõnikord seljavalu käes. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

2. Selili, käed külgedel

See magamisasend leevendab pingeid selgroos ja kaelas (kui sa just patjadega üle ei pinguta). Selili magades peaks veenduma, et peal oleks tugi, samas ei tohiks tugi olla liiga madal ega kõrge. Liiga kõrge peaalune tekitab valu kaelas. Selle asendi miinuseks on see, et inimesed kipuvad selili magades norskama. Samuti ei soovitata seda neile, kel on diagnoositud uneapnoe. 

Iluune austajad peaksid aga magama just selili. Selili magades ei puutu nägu padjaga kokku, tänu millele ei kandu nahale padjal olev mustus ja bakterid (mis võivad muidu tekitada vistrikke). Selili magades väheneb ka kortsude tekkimise tõenäosus.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

3. Selili, käed õlgadest kõrgemal

See asend mõjub kehale samamoodi kui eelmises punktis mainitud asend. Ka «meritähe» asendis magades võib esineda norskamist ja kui käed on pikemat aega kõrgemale tõstetud, võib hommikul esineda õlavalu. Selles asendis magades võib esineda probleeme selja- ja õlavaluga.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

4. Kerra tõmbunult

Paljud inimesed eelistavad magada külili, aga selle asemel, et põlvi veidike kõverdada, toovad nad põlved peaaegu rindkereni. Taoline looteasend võib esialgu tunduda mugavana, kuid ajapikku tekib kaelavalu ja ka hingata on selles asendis raskem. Samuti võib see asend mõjuda kurnavalt seljale ning hommikul võib selg valutada. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

5. Kõhuli

Seda asendit peetakse vaieldamatult kõige halvemaks magamisasendiks. Kõhuli magamine kurnab kaela ja hommikul võib esineda kohutavat valu. Kõhuli magades on ka hingamine raskendatud, sest suu ja nina on mõlemad padjaga osaliselt kaetud. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles