Kuidas pärast väsitavat tööpäeva tööotsingutega tegeleda

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päeval oma nirust tööd tehes mõtled optimistlikult, et õhtul lappad töökuulutusi ja saadad sobivatele tööandjatele oma CV. Peas on isegi mõtteid, mida kaaskirja lisada, et end eriti osavalt ära müüa. 

Aga tegelikult? Oled jälle sunnitud ühel või teisel põhjusel kauemaks tööle jääma, kojusõidul kõht koriseb ja tuju läheb järjest halvemaks. Lõpuks jõuad koju, teed süüa või sööd väsimusest isegi valmistoitu, jageled lastega ja lõpuks vajud kurnatult diivanile telerit vaatama.

The Muse kirjutab, et tööotsingutega tuleks tegeleda just kõige magusamal tööpäevajärgsel  puhkeajal. Tööst väsinuna on jube raske sundida end taas arvuti taha istuma. Ikka tuleb pähe mõte, et ehk homme on kergem…

Õnneks saab uue töö otsimise mõne nipiga endale veidi lihtsamaks teha. Ja kui mitte lihtsamaks, siis vähemalt lõbusamaks.

Mine töölt ära, aga ära mine koju. Kodus ootavad sind pehme diivan, telekas, pesuhunnik, abikaasa, lapsed ja kõik muu. Tore, et nad olemas on, aga see pole tööotsinguteks just kõige produktiivsem keskkond. Lepi kaasaga varem kokku ja tee seda paar tundi kuskil mujal – kohvikus, raamatukogus või hotellifuajees. Kujuta ette, et tegu on su tööotsingukontoriga. Kui töö valmis, võid koju minna.

Leia oma sõber, kes samuti tööd otsib. Kui su tuttavate seas on veel neid, kes parasjagu uut tööd otsivad, tasub nendega pärast tööpäeva kokku saada, et koos kaaskirju kirjutada ja muul moel teineteist aidata. Küsige tööintervjuude küsimusi, lugege teineteise elulookirjeldusi ja tehke parandusettepanekuid. Sellest võib olla palju abi.

Tee midagigi. Tööotsingu teeb tüütuks see, et teha on niivõrd palju – tuleb kontrollida oma lemmikettevõtete kodulehtedelt uusi postitusi, uurida LinkedIni, täita avaldusi, kirjutada kaaskirju (ära jäta seda vahele). Kõik see võib kohutada ja tekitada tahtmist alla anda. Alusta siis tasahaaval. Võta endale esialgu eesmärgiks teha midagi väikest ja kergesti teostatavat. See võib olla kõigest pisike samm, aga ikka on see parem kui mitte midagi.

Kandideeri vaid sinna, kuhu päriselt minna tahad. On väga suur vahe, kas kandideerid tööle, mida tõeliselt teha tahad, või kandideerid kuhugi vaid seepärast, et praegusest kohast ära minna. Pole kahtlustki, et see mõjutab kandideerimisel su motivatsiooni. Kui mõtled juba päeval vastikusega, et pead õhtul kaaskirja kirjutama, siis tasub ehk järele mõelda, kas sa üldse peaks seda tegema? Ehk oleks mõistlikum kulutada oma aega mõne muu võimaluse otsimisele ja ka oma erialal vajalike tutvuste loomisele. On ju teada-tuntud tõde, et karjääriimed juhtuvad siis, kui töö pakub sulle siirast huvi ja paneb silmad särama. Ära lepi vähesemaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles