Teadlased tegid kindlaks, et kurvad laulud parandavad meeleolu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui leinad endist armusuhet, siis on täiesti normaalne see, et kuulad üha uuesti selliseid laule nagu «Somebody That I Used To Know», aga kas oled kunagi mõelnud, miks me tahame raskel ajal kuulata pigem kurbi laule, mitte rõõmsaid meloodiaid, mis pakuks meie murtud vaimule leevendust?

Tuleb välja, et kurva muusika kuulamine mõjub meeleolule positiivselt. Oktoobris tehtud uurimus paljastas, et kurvad laulud aitavad inimestel negatiivseid emotsioone juhtida ja mõjuvad rahustavalt ning lohutavalt, kirjutab Youbeauty.

«Kui inimesel esineb emotsionaalseid probleeme, siis on kurvad laulud eriti hinnas. Kurba muusikat hindavad rohkem ka need, kel on suurem empaatiavõime ja madal emotsionaalne stabiilsus,» selgitasid teadlased uurimuse kokkuvõttes.

Uurimuses osalejad rääkisid pärast muusika kuulamist, kuidas kurvad laulud neile mõjusid. Osalejad mainisid, et kurva muusika kogemine ja laulu peategelasele kaasatundmine muutis nende meeleolu paremaks. Teadlased nimetasid seda üheks mooduseks, kuidas inimesed loovad virtuaalseid sotsiaalseid sidemeid.

Üks asi, mis teadlasi üllatas, oli see, et kurvad laulud ei kutsunud esile mitte kurbust, vaid hoopis nostalgiat - poolmõru meeleolu, mis teadlaste sõnul aitab meil minevikku analüüsida ja leida oma elule sügavam mõte. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles