Jõulud kaubamajas: inspiratsioon eri rahvaste folkloorist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Kaubamaja kodumaailma tänavune jõuluväljapanek on kantud eri rahvaste folkloorist.

Kõrvuti seisavad skandinaavialik tagasihoidlikkus ja lõunamaine küllus, ehete mustrid on rikkalikud – lemmikuteks lilled, loomad, linnud, aga ka erinevad geomeetrilised motiivid. Värvikaardis domineerivad kirkad sinine ja punane, millele lisavad sära kuld ja hõbe.


Jõuluks kodu kaunistades soovitab Kaubamaja väljapaneku juht Piret Vapajeva  ideid ammutada rahvusmustritest ja loodusest . «Kodus tasub üles otsida kõik reisidelt kogutud etnomeened  ja neid omavahel julgelt sobitada.  Selle aasta jõuluehetelt leiab külluslikult nii meile lähedaste Eesti-, Vene- ja Skandinaavia rahvapärimusest tuttavaid kujundeid kui ka kaugemate rahvaste stiili,» rääkis Vapajeva. Tema  sõnul pakuvad folkloorist laenatud ideed  klassikaliste klaaskuulide-inglite kõrval väga palju võimalusi: nukud, hobused, linnud, loomad ning eelkõige originaalsed mustrid. «Erinevate rahvusmotiivide julge segamini kasutamine koos kulla ja hõbedaga annab rikkaliku värviküllase tulemuse ja siin võib iga kodukaunistaja lasta julgelt fantaasial lennata,» sõnas Vapajeva.


 

Materjalide valikul on tema sõnul  selle aasta jõuluehetes kasutatud palju looduslikku. Oksad, käbid, koor, sammal, suled – kõik need vanad head ideed sobivad ehtimiseks ideaalselt ja nendest on inspiratsiooni saanud ka paljud jõulukaunistuste disainerid. Värske ideena pakub Vapajeva välja klassikalise rohelise kuusepuu asemel jõulupuu  valmistamist hoopis muudest looduslikest materjalidest. «Nii näiteks tulevad jõuluajal Kaubamaja müügisaale kaunistama looduslikest pajuvitstest valmistatud käsitöökuused,»  vihjas ta.

Lõppeva aasta teine trendikas kodukaunistuse suund on minimalistlik põhjamaine teema, milles domineerivad puhtad toonid ning esemete lihtne vorm. Kesksel kohal on valge ja must, mis on pidulikkuse lisamiseks taas vürtsitatud hõbeda-kullaga. Minimalistliku portselani võib jõululaual kõrvuti asetada raskepäraste savinõudega.

Nagu tavaliselt, ei ole ka sel aastal kuhugi kadunud ajatu jõuluklassika, mis  ikka ja jälle võlub oma traditsiooniliste sümbolite ning punase-rohelise-valge gammaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles