Üheksa tarkusetera edukatelt naistelt

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajakiri Glamour tunnustas möödunud nädalavahetusel naisi, kes on 2014. aastal millegi poolest silma paistnud. 

Teiste seas kuulutati Glamouri aasta naisteks Mindy Kaling, Lupita Nyong'o, Laverne Cox ja Chelsea Clinton. Kõnedega astusid üles Whoopi Goldberg, Jodie Foster, Arianna Huffington, Shonda Rhimes ja Stephen Colbert. Gala oli liigutav ja kaunis, kuid kõige olulisem sõnum, mida selliste tunnustuste jagamine teistele saadab, on see: mine välja, avalda arvamust, tegutse. Nagu ütles Glamouri peatoimetaja Cindi Leive: «Me kõik oleme võimelised imelisteks tegudeks.»

Selleks, et teisi naisi inspireerida, kogus Huff Post kokku Glamouri aasta naise tiitliga tunnustatud kuulsate daamide parimad mõtteterad.

1. Ära lase hirmul olla oma tegevusetuse ettekäändeks. «Ühel hetkel elus tunneme kõik hirmu,» ütles saate «Good Morning America» juht Robin Roberts, «aga mida vanemaks sa saad, seda rohkem kahetsed asju, mis on jäänud tegemata, isegi rohkem kui neid asju, mida oled teinud. Kui hirm koputab su uksele, ava see.» 

2. Kui ähvardatakse ühe naise õigusi, ähvardatakse kõigi naiste õigusi. «Ma loodan, et inimesed hakkavad aru saama, et transseksuaalsete naiste mured on kõigi naiste mured,» sõnas näitlejanna Laverne Cox. Kahjuks kogevad transseksuaalsed naised praegusel ajal endiselt palju ahistamist, füüsilist vägivalda ja nende seas esineb ka palju enesetappe. 

3. Sinu lugu on võimas. Räägi seda vastavalt. «Parimad lood on sageli need, mis vastavad tõele,» ütles teleseriaali «Grey anatoomia» produtsent Shonda Rhimes tutvustades saatejuht Robin Robertsit, kellel on tõesti imeline lugu rääkida. «Inimelu narratiiv on kõige ilusam siis, kui seda rääkida ausalt ja ilma piiranguteta.»

4. Selleks, et olla julge, pole tingimata tarvis «mune». Kui koomik Amy Schumer pidas kõne, mille ta pühendas hiljuti lahkunud Joan Riversile, mainis ta üht asja, mida Rivers talle õpetas: «Selleks, et midagi korda saata, ei pea sul olema «mune».»

5. Naiste võrdõiguslikkus pole kõigest idee. See on tõeline asi meie kõigi ja meie laste jaoks. «Me peame sulgema naiste kujutlusvõimelõhe,» ütles Chelsea Clinton, kui rääkis sellest, kuidas praegune ebavõrdsus ühiskonnas mõjutab tüdrukuid, kellest saavad järgmise generatsiooni naised, kaasa arvatud tema tütar Charlotte. «Ma tahan, et Charlotte teeks elus täpselt seda, millest ta on unistanud.»

6. Ignorantsus pole õndsus, see on kahjulik. «Kõige suurem probleem on ignorantsus,» sõnas Sylvia Earle, merebioloog ja raamatute autor. «Kui sa ei tea, siis sa ei saa ka hoolida.»

7. Esimene olla on imetore, kuid olla üks kõigi seast, on veelgi parem. «Ma elan selle päeva nimel, mil inimesed ei imesta enam, kui India juurtega naisel on oma telesaade,» ütles näitlejanna Mindy Kaling, keda tuuakse sageli esile just seetõttu, et ta on teistsuguse nahavärviga naine, kel on oma edukas seriaal. «Ma ootan pikisilmi päeva, mil meelelahutuses on nii palju minu moodi naisi, et ma ei ole enam ainueksemplar, keda tuuakse pidevalt teistele näiteks.»

8. «Olla naine tähendab olla inimene,» lausus Oscari võitlja Lupita Nyong'o ja lisas, et inimlikkus on kõige ilusam osa meist. «Olla inimene tähendab pidevalt ideaali otsimist ja rõõmu tundmist, kui me ei suuda seda leida.»

9. Tee, mida saad, sest iga väike muutus on oluline. USA saadik ÜRO juures Samantha Power ütles: «Ürita muuta oma tükikest maailmast ja teised järgivad su eeskuju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles