Uuring: lastega naised on tööl kõige usinamad

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Julgustus lastega naistele: suure tõenäosusega olete tööl võrreldes lastetute naistega palju tootlikumad.

St. Louis’i Föderaalreservi pangas tehti põhjalik uuring, millega selgitati välja, et viimase 30 aasta jooksul on pea igas valdkonnas oma tulemustega teisi edestanud lastega naised. Kusjuures, kõige produktiivsemaks osutusid emad, kel on vähemalt kaks last, vahendab Washington Post.

Uurijad tahtsid teada, kuidas laste saamine kõrgelt kvalifitseeritud naiste töövõimet mõjutab. Kuna teatud ametite (näiteks kirurgi, konsultandi või projektijuhi) puhul pole alati tulemuste põhjal töö kvaliteeti võimalik määrata, otsustati soorituse ligikaudseks hindamiseks analüüsida rohkem kui 10 000 akadeemilise majandusteadlase uurimustööde hulka. Säärast ametit ei saa pidada ilma vastava kõrghariduseta, lisaks on nende tööd lihtne leida, salvestada ja klassifitseerida.

Tulemused olid uurijaile suureks üllatuseks. Meeste töö tulemused ei erinenud oluliselt siis, kui neil ei olnud lapsi või kui neil oli ainult üks laps. Küll aga näitasid neist palju suuremat tootlikkust need mehed, kel oli kaks või rohkem lapsi.

Seevastu naiste puhul oli laste arv töökusele dramaatilise mõjuga. Uurijaid leidsid, et neil naistel, kel polnud ühtegi last, olid oma karjääri esimese viie aasta jooksul võrreldes emadega oluliselt kehvemad töötulemused. Kusjuures kõige paremad töötulemused olid neil naistel, kel oli rohkem kui kaks last.

Siinkohal on oluline ära märkida, et vaatluse all oli väga väike privilegeeritud olukorras naiste grupp. Suure tõenäosusega olid enamikul neist naistest planeeritud lapsed ja tööandja võis ka omalt poolt laste saamist soodustada. Võimalik, et neil polnud muret ka lapsehoidja palkamisega, tänu millele neil oli võimalus näiteks pikemalt tööl olla. Väikese sissetulekuga ja väheste oskustega emadel on enamasti teistsugune töökeskkond.

Aga ka sel juhul võivad uuringu tulemused tunduda ebaloomulikud töötavale emale, kes on tundnud süümepiinu, sest pole lapse haiguse tõttu oma tööga õigeks tähtajaks valmis saanud. Või naisele, kel on koosolekul raske süveneda, sest ta on pool ööd mudilast tagasi magama viinud. Või emale, kes on töölt varem ära hiilinud, et lasteaia kevadpeole jõuda.

Tõepoolest, lapsed võivad tööle ka halvasti mõjuda. Uuringust selguski, et pisikeste lastega naiste töötulemused kahanevad 15-17 protsendi võrra. Mitme lapsega naistel langeb töötootlikkus esimese lapse korral 9,5 protsenti, teise lapsega 12,5 protsenti ja kolmanda lapsega 11 portsenti. Kuid nagu kõik vanemad teavad, siis päevad on pikad ja aastad lühikesed. Emad on produktiivsemad nii enne laste sündi kui veel pikalt pärast laste saamist. Kui vaadata lastega naiste karjääri üldisemalt, siis on nad ikkagi palju usinamad kui nende lastetud kaaslased.

«Sel ajal, kui sul on väikesed lapsed, mõjutab see su tööd,» sõnas Christian Zimmerman, kes on üks uuringu autoritest. «Aga tundub, et pärast seda on mõju vastupidine.»

Zimmermanni selgitusel on tõenäoline, et naised, kes saavad palju lapsi, sobivadki suurepäraselt majandusteadlasteks. Selle kohta on mõiste «survivor bias» ehk ellujääja eeldus. Võib-olla on nende amet ja maine nii kindlad, et nad ei tunne end seepärast halvasti, kui pere jaoks aega näpistavad. Või siis on nad lihtsalt väga osavad ajajuhtijad ja organiseerijad.

«Eduka uurimistöö tegemise oluline komponent on organiseerimisvõime,» lisas teadur. «Ehk ongi kõik tulemused sellest tingitud.»

Olgu kuidas on, aga uuringu tulemused mõjuvad julgustavalt kõigile neile lastega vanematele, kes on tööl oma panuse pärast muret tundnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles