Neli aegunud müüti homoseksuaalide kohta, mida paljud endiselt usuvad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aastakümneid tagasi oli homoseksuaalsus ühiskonnas kui halvasti hoitud saladus – kõik teadsid, et see eksisteerib, aga homosid ei olnud näha telesaadetes või filmides ja neist üldiselt ei räägitud. Pole kahtlustki, et sel ajal levis homoseksuaalsuse kohta palju veidraid müüte.

Kuna praegusel ajal on palju kuulsaid homopaare, kes ei varja oma suhet ja ka popkultuuris ei tehta homoseksuaalsusest enam mingit saladust, võiks ju arvata, et iganenud müüdid enam ei levi, kuid kahjuks pole see nii, kirjutab Cracked.

Järgnevalt on välja toodud neli aegunud müüti homoseksuaalide kohta, mida paljud endiselt usuvad.

Müüt: me teame, kui palju on homoseksuaalseid inimesi

Praegusel ajal tehakse mitmeid erinevaid uuringuid, et õppida rahvastikku paremini tundma: teadlased teavad umbkaudu, kui palju võib olla inimesi, kes kardavad kõrgust; kui palju on inimesi, kes eelistavad õhukese põhjaga pitsat paksule – ilmselgelt on teada ka see, kui paljud meist on homoseksuaalsed? Ameerikas on näiteks levinud arvamus, et iga kümnes mees ja iga kuues naine on homoseksuaal. Need numbrid pärinevad aga aastakümnete tagusest ajast ja need on tänaseks päevaks kahtlemata aegunud.

Tegelikult pole kellelgi aimugi, kui palju on maailmas homoseksuaale. Aeg-ajalt viiakse läbi küsitlusi, aga ainuke asi, mida need tõestavad, on see, et meil pole tegelikult aimugi, millised on inimeste seksuaalsed eelistused. Kuna palju leidub neid, kelle arvates on homoseksuaalsus midagi ebanormaalset, ei pruugi homoseksuaalsed inimesed neile küsitlustele ausalt vastata. Põhjuseks võib olla see, et homod tahavad oma seksuaalset orientatsiooni varjata või siis hoopis see, et nad ise ka ei tea täpselt, millised on nende eelistused.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Müüt: biseksuaalid on lihtsalt homoseksuaalid, kes ei suuda otsustada

Paljud on arvamusel, et need, kes ütlevad, et on biseksuaalid, ei suuda lihtsalt otsustada, kas olla homo- või heteroseksuaalid. Arvatakse, et biseksuaal kui selline on mingi müütiline olevus, keda pole tegelikult olemas.

Tegelikult on maailmas tõepoolest inimesi, kes on biseksuaalid – seda on lausa teaduslikult kinnitatud uurimustega, mille käigus on mõõdetud inimeste seksuaalset erutust. Osaliselt on probleem selles, et tegelikult pole täpselt teada, kui palju on biseksuaale ja osaliselt on probleem selles, et mõned inimesed lihtsalt vihkavad biseksuaale. Uurimused on näidanud, et heteroseksuaalid (eriti just mehed) suhtuvad biseksuaalidesse negatiivsemalt kui teistsuguse seksuaalse kalduvusega inimestesse.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Müüt: igas homoseksuaalses suhtes on «poiss» ja «tüdruk»

Hollywoodis filmides on lesbipaare kujutatud sageli nii, et üks naine on n-ö mehisem ja teda kaunistavad tavaliselt tätoveeringud ning ta armastab kanda maikasid; teine naine kannab aga kleite või pitsilisi pluuse – tema on selles suhtes «naise» rollis. Sama kehtib ka geipaaride kohta: üks partner on alati peenutsev ja stiilne, teine on aga mehisem ja võib jätta mulje, et on sootuks heteroseksuaal. Neile, kelle tutvusringkonnas pole homoseksuaale, võib see kõik tunduda loogilisena: üks partner peabki ju olema tugevam ja mehisem, teine aga õrnem ja naiselikum.

Tegelikult on selle müüdi kohta tükk aega tõtt teatud: juba 1970. aastatel tehti USAs kindlaks, et sealsetest homopaaridest vaid 7 protsenti on võtnud traditsioonilised «mehe» ja «naise» rollid. Seega mõnes mõttes on see müüt tõde, aga väga vähesel määral. Pigem on selle müüdi aluseks see, et heteroseksuaalidel on raske mõista seda, et homoseksuaalsed inimesed tunnevad huvi vaid oma sookaaslaste vastu. Hetero jaoks on tunduvalt loogilisem uskuda, et homodele meeldivad mingil määral vastassugu esindavad inimesed. Uurimused on näidanud, et homopaarid jagavad näiteks kodutöid omavahel võrdselt, mitte ei analüüsi, millised kodutööd on naiselikud ja millised mehised. Kuigi kõik see tundub olevat loogiline (eriti praegusel ajal, kui naised võivad olla pere ainsad rahateenijad ja isad võivad olla lastega kodus), leidub endiselt palju inimesi, kes tänaval homopaari nähes üritavad nuputada, kumb neist on püksikandja.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Müüt: inimene on elu lõpuni kas homo- või heteroseksuaal

Aastakümneid on aega võtnud, aga inimesed hakkavad vaikselt aru saama, et homoseksuaalsus ei ole midagi, mida saaks sisse või välja lülitada. Inimene on sel moel sündinud. Aga kui mõni «homost» kuulsus teatab, et ta on nüüd heteroseksuaal, arvavad paljud, et ilmselt on tema esindajad temaga rääkinud ja talle selgeks teinud, et meeldima peaks hoopis heteroseksuaalsele publikule, sest neid on palju rohkem.

Tegelikult on teadlased kindlaks teinud, et inimese seksuaalne orientatsioon võib elu jooksul muutuda, aga see ei tähenda, et inimene saaks seda ise kontrollida või et homoseksuaalsete kalduvustega noori saaks «ravida» näidates neile ilusate naiste pilte. Viimastel aastatel on teadlased palju uurinud näiteks seda, et paljud heteroseksuaalsed naised leiavad 30-40-aastaselt, et nad tahaksid kogeda lesbisuhet. Võiks ju arvata, et need inimesed elavad läbi lihtsalt teatud muutusi, kuid teadlased on vastupidisel arvamusel. Seksuaalne orientatsioon, just naistel, võib elu jooksul muutuda. Meestega on asi veidike teine, esiteks seetõttu, et ühiskond on lesbide suhtes leebem kui geide, aga muutusi võib esineda ka nende eelistustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles