Kaheksa erinevat abielu tüüpi – milline on sinu oma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik abielud on erinevad. See on fakt. Küsi seda ükskõik kellelt, kes on abielus olnud kauem kui paar päeva ja ta võib kinnitada, et see vastab tõele.

Aga see ongi ju abielu ilu, kas pole? Kui kokku saavad kaks inimest, kelle taust ja mõtted on erinevad ning loovad ühise perekonna. Tõele vastab muide ka see, et abielusid on võimalik kategoriseerida nende «tüüpide» alusel. The Stir pani kirja kaheksa erinevat abielu tüüpi, loe ja saad teada, milline on sinu oma.

1. Abielu, kus jagamine tähendab hoolimist. Seda abielu võib ka nimetada «avatud» abieluks. Teistele võib tunduda, et selline abielu on väga harmooniline ja tore. Sa saad lõbutseda, kuid samas on sul alati keegi, kelle juurde koju tulla.

Ent suhteekspert Dylan Thrasher ütles, et avatud abielud lõppevad sageli leekides. «See paar ei kuulu tegelikult kokku, kuid nad on veennud ennast ja teisi, et nad sobivad hästi, sest on niivõrd avatud meelega ja taluvad kenasti seda, kui partner soovib teistega magada,» ütles Thrasher. Kas see võib olla tõsi? Kes teab, aga enamik paaridele selline korraldus ei sobi.

2. Abielu, milles kaasade hinged on põimunud. Kas sul on mõni sõbranna, kes unustab sinuga suhtlemise kohe, kui tal on uus mees? Ilmselt küll, meil kõigil on selliseid sõbrannasid. Need naised lõpetavad tavaliselt just seda tüüpi abieludes, kus kaasade hinged on justkui omavahel põimunud.

«Need paarid mõtlevad, tegutsevad, räägivad ja on justkui üks, mistõttu on neid raske teineteisest lahutada,» ütles psühholoog Jeanette Raymond. «Maailma ei eksisteeri väljaspool nende mullikest. Kui üks neist sureb, siis teine läheb peagi talle järele. Sellises suhtes olevad inimesed kardavad olla kallimast eemal ja võtta üksi otsuseid vastu. Seks ei pruugi nende jaoks olla tähtis, sest nende side on niigi tugev ja intiimne.»

3. Abielu, kus naine käitub kui mehe ema. Teate abielusid, kus naine hoolitseb pidevalt mehe eest? Ilmselt teate, selliseid suhteid ja abielusid on palju.

«See partner, kes mängib justkui lapse rolli, tahab, et tema eest hoolitsetakse. Seda abielu iseloomustab konfliktide esinemine, rahulolematus ja pidevalt arutamine, kes on «ulakas» ja kes on «hea»,» ütles Raymond.

4. Abielu, kus kaasad vaidlevad kui väiksed lapsed. Kas olete kunagi ühes seltskonnas olnud paariga, kes ei suuda millegi osas kokkuleppele jõuda? Nad vaidlevad pidevalt iga pisiasja üle. Kas see meenutab sulle su lapsi? Võimalik, sest mõned abielud on täpselt sellised, kus kallimad vaidlevad kui väikesed lapsed.

«Nad vaidlevad iga väikese asja üle, sest mõlemad tahavad peale jääda ja tunda, et neil on õigus,» sõnas Raymond. Taolised abielud on väga ebatervislikud, kuid kahjuks on neid väga palju. Asja teeb hullemaks seegi, et kui need kaks seksivad, siis ka seks on nende jaoks üks võistlusmoment ja oma staatuse näitamine. Emotsionaalne lähedus puudub.

5. Abielu, mis on justkui äritehing. Ka sellised abielud on laialt levinud. Tavaliselt on need abielud loodud selleks, et üks partneritest tahab saada lapsi või on paaril juba lapsed sündinud ning nende heaolu nimel otsustatakse abielluda.

6. Abielu, mis lämmatab. Sellises abielus on väga vähe ruumi välisteguritele. Kas kummalgi partneril on lähedasi sõpru, kellega suhelda? Mitte eriti. On ainult mees ja naine ning nii kuni elu lõpuni. Teate küll, ilmselt olete neid suhteid kõrvalt näinud.

«Selles suhtes esineb armukadedust, kahtlust ja usaldus puudub. Partner on sinu jaoks kui tarbeese, sa ei suhtu temasse eriliste tunnete või soojusega. Emotsionaalset intiimsust teie vahel ei ole,» selgitas Raymond.

7. Abielu, kus üks peab kuuletuma teisele. «Sellises abielus vahetuvad pidevalt rollid. Üks võtab juhirolli ja kritiseerib teist, ütleb teisele, kuidas käituda ja kuidas olla sõnakuulelik. Teine kuuletub vastumeelselt, see tekitab temas raevu ja lõpuks haarab ta juhirolli endale. Sellise abielu reegel: armastus = pime allumine. Empaatiat ega mõistmist eriti ei ole. Seksi kasutatakse relvana,» kirjeldas Raymond.

8. Abielu, kus autod seisavad kahes erinevas garaažis. Raymond ja Thrasher on nõus, et selline abielu on kõige parem. «Partneritel on omad sõbrad ja hobid ning nad tunnevad teineteise tegemiste vastu tervet huvi. Kodu ja pere osas langetavad nad koos otsuseid, nad jagavad majapidamistöid, mitte ei suru neid teineteisele peale,» ütles Raymond. «Nad on piisavalt paindlikud, et aktsepteerida partneri erinevusi, kuid samas piisavalt lähedased, et nautida teineteise sarnasusi.»

Thrasher lisas: «Selline suhe on praegusel ajal paljudel 80-aastastel. Nad kõnnivad ringi käsi käes – see on kaunis armastuse ja pühendumise väljendus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles