Afganistan võitleb naisi kaunistusena kasutavate reklaamide vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reklaamplakat Kabulis. Afganistanis algas kampaania, mis väidab, et naiste dekoratsioonidena kasutamine on alandav ja levitab moraalitust.
Reklaamplakat Kabulis. Afganistanis algas kampaania, mis väidab, et naiste dekoratsioonidena kasutamine on alandav ja levitab moraalitust. Foto: SCANPIX

Afganistanis algas täna kampaania, mis võitleb naiste kaunistuselementidega presenteerimise vastu reklaamides. Informatsiooni ja kultuuri ministeeriumi kampaania kinnitab, et sellega alandatakse naisi ja levitatakse noorte seas moraalitust.

Reklaamindus sai tuule tiibadesse pärast 2001. aastat, mil kukutati Talibani võim ning riik avanes rahvusvahelisele kaubandusele ja kaasaegsele turundusele. Konservatiivses moslemiriigis Afganistanis on praegu muule maailmale sarnaselt palju plakateid ja telereklaame, kus kõike alates mobiiltelefonidest elukindlustuseni kiputakse pakkuma kenade noorte naiste abil.

Afganistani valitsus leiab, et naismodelle ei tohiks ekspluateerida. «Kõik reklaamid, kus naisi kasutatakse dekoratsiooni ja raha teenimise vahendina, kahjustavad Afganistani naiste positsiooni,» teatas Afganistani informatsiooni ja kultuuri ministeerium.

Ministeeriumi avalduses pöörduti kõigi reklaamiedastajate poole ning pandi neile südamele, et nad ei aitaks kaasa kultuuri hävingule ega levitakse noorte seas ebamoraalseid vaateid.

Ei ole selge, kas kampaaniat võib näha tõepoolest naiste paremat kohtlemist taotleva algatusena, lääne kultuuri vastu võitlemise või taas süveneva konservatiivsuse ilminguna.

Talibani valitsuse all 1996 – 2001 olid Afganistanis keelatud igasugused lääne kultuuri ilmingud ning kõik, mis võiks äärmuslike konservatiivide meelest inmest kahjustada, seljuures televisioon ja muusika, ning naised võisid kodust väljuda vaid pealaest jalatallani kaetult.

Septembris ametisse astunud president Ashraf Ghani lubas, et teeb kõik siiani äärmiselt patriarhaalse Afganistani naiste olukorra parandamiseks. Ametisse astudes peetud kõnes tänas president ka oma naist Rula Ghanit toetuse eest ning avaldas lootust, et ta jätkab kõigi Afganistani naiste eest seismist - tegemist oli äärmiselt ebahariliku sammuga. Rula Ghani on üldse esimene Afganistani presidendi naine, kes avalikkuse ees esineb ja võtab osa ühiskondlikust elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles