Emmehoroskoop: kuidas Jäär oma lapsi kasvatab?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jäär

21. märts – 19. aprill

Iseseisvus

Jäär on karjäärile orienteeritud naine ja kuigi ta toob laste nimel hädavajalikke ohvreid, siis oma põhiloomust ta nende pärast ei muuda. Jäärast ema ei loobu hariduse nõutamisest või äri loomisest, ka läheb ta muretu südamega ilma lasteta puhkusele. Jäär teab, kui oluline on vahel ka endale aega pühendada, end märtriks tegevatel emadel on tema pealt palju õppida. Nii õpivad Jäära lapsed tuttu selgeks, et lastel ei ole selliseid privileege nagu täiskasvanutel. Muide, parajal määral mõjub selline hierarhia peres lastele hästi, sest nii tunnevad nad end turvaliselt. Jäär emana pole küll laste sõber, aga kuna lapsed õpivad teda austama, võib neil hiljem kujuneda emaga väga lähedane suhe.

Piirid

Kas oled kunagi näinud lapsevanemaid, kes nagu… kardaksid oma lapsi? Kummaline, aga leidub ka selliseid vanemaid. Jäärast emale oleks selline olukord aga täiesti mõeldamatu. Tema kodus on «ei» alati «ei», keegi ei mangu ega vaidle vastu. Mõni ema võib ehk mänguväljakul suu ammuli vaatama jääda, kui näeb, et Jäär haarab oma jonniva põngerja otsustavalt kaenlasse ja trambib minema. Jäära-emme viib oma ähvarduse täide ja võib jonnipunnile ka poeriiulite vahel laksu anda. Tavaliselt piisab isegi rangest pilgust, et lapsi korrale kutsuda. Laste füüsiline karistamine on taunitav, kuid reeglites pole iseenesest midagi halba, sest need tekitavad lapsel kindlustunnet, et kõik on nii nagu peab.

Võrdlemine

Illustratsioon: Scanpix/Naine24.ee

Jäärale meeldib kõiges kõige parem olla, seepärast on ta ka sõnakas arvamuseavaldaja ja oma meetodite üle väga uhke. Suurte nõudmiste ja perfektsionismi vahel on aga õhkõrn piir. Emadus on isegi raske! Kui märkad, et lastele maheda ja  tervisliku toidu valmistamine, elamise turvaliseks muutmine ja kõik muu sinna juurde kuuluv hakkab sulle vaikselt ajudele, siis pane tähele, miks see sulle tegelikult nii raskelt mõjub. Sa teed kõike läbimõeldult ja ihkad tegelikult kogu südamest, et teised su vaeva märkaksid. Kuna sa oled enamasti liiga uhke, et kellegi toetust või kiidusõnu nuruda, võib see vajadus avalduda kummaliselt moel, näiteks hooplemisena. Üks lahendus, kuidas seda vältida, on leida omale sõbranna, kellega saate koos rääkida sellest, mida te oma laste heaks teete ja kui palju tunnustust te tegelikult väärite. Kiitke teineteist, see mõjub teile mõlemale väga kosutavalt! Hea kaaslasega neil teemadel rääkides annab vältida olukorda, kus survestad kogemata oma last lapsgeeniuseks, kes ta ilmselgelt pole.

Viha

Jäär on tulemärk, mida valitseb Mars. Kui sa oled vihane, ei jää see kellelegi märkamatuks. Kes siis tegelikult nurgas peaks seisma? Viha võtab sinu üle võimust ja tunded on kohe näost näha. Teatud piirini on see hea, et lapsed saavad näha, kui palju erinevaid tundeid võib inimene kogeda, kuid tõeliselt vihasena võid mõjuda väikelastele hirmutavalt. Isegi siis, kui oled vihane kellegi teise (kaasliikleja, ülbe teenindaja, mõistmatu õpetaja) peale, siis võib see sinu üle niimoodi võimust võtta, et lapsed püsivad vagusi ja ootavad, et õhk läheks klaarimaks. Isegi siis, kui see tugev tunne on tingitud instinktist lapsi kaitsta, peaksid püüdma end rohkem talitseda. Ole kannatlikum nii enda kui lastega. Vali oma võitlusi hoolikamalt.

Kuulsad Jäära-emmed: Reese Witherspoon, Jennifer Garner, Sarah Jessica Parker, Sarah Michelle Gellar, Kourtney Kardashian, Kate Hudson, Mariah Carey, Celine Dion, Victoria Beckham, Kourtney Kardashian, Kate Gosselin.

Allikas: momstrology.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles