Jook, mis kingib pikema une

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsimahl
Kirsimahl Foto: SCANPIX

Uneprobleemidega hädasolijatele on hea uudis – kui juua päevas kaks korda hapukat kirsimahla, võib öösel magada kuni 90 minutit kauem.

Louisiana ülikooli teadlased esitlesid tänavusel eksperimentaalbioloogia koosolekul oma uuringut, millest selgus, et kirsimahla joomine võib und pikendada, vahendab Prevention.

Eksperimendist võttis osa seitse unetuse käes vaevlevat vanurit, kes jõid kaks nädalat järjest iga päev kaks klaasi kirsimahla. Sellele järgnes kaks nädalat, kui nad ei joonud üldse kirsimahla ning hiljem taas kaks nädalat, mil nad jõid platseebojooki. Võrreldes platseebomahlaga kestis kirsimahla joomise perioodil vanurite uni keskmiselt 84 minutit kauem.

Uuringu kaasautori Frank L. Greenway sõnul on kirsimahl une ja ärkveloleku tsüklit mõjutava hormooni melatoniini ja aminohappe trüptofaani looduslik allikas. Veripunased pigmendid proantotsüanidiinid hapus mahlas sisaldavad ensüüme, mis vähendavad põletikku ja aeglustavad trüptofaani kadu, tänu millele see saab kehas kauem mõju avaldada. Eriti palju on neid aineid hapus mahlas.

Greenway selgitusel on kirsimahla joomine ohutu alternatiiv ravimitele, sest sel pole kõrvaltoimeid. Kui kirsimahla joomine tundub väga vastumeelne, võib proovida ka kiivit. Hiljutisest Hiinas tehtud uuringust selgus, et kahe kiivi söömine kaks tundi enne magamaminekut pikendab uneaega 13 protsendi võrra. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles