Värvitoon, mis teadlaste sõnul muudab meid rõõmsamaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed tunnevad rõõmu ja õnne tänu erinevatele asjadele. Õnnetunde võib kiirelt tekitada näiteks see, kui saad sõbrannaga kokku või kui naudid imehead kohvi. Aga peab ju olema midagi, mis teeks kõiki inimesi õnnelikuks?

Kui eelmisel nädalal kirjutasime lauludest, mis teadlaste sõnul parandavad meeleolu, siis täna on teemaks värvitoonid, mis teevad meid õnnelikumaks. Glamour kirjutab, et kõige positiivsemaid emotsioone kutsub esile soe kollane värvitoon.

Teadlased on tuvastanud, et kollane värv tõstab vererõhku ja kiirendab südametööd. Neid kehalisi muutusi seostatakse rõõmutundega. Hollandi teadlased uurisid kollase värvi mõju inimestele ja selgus, et kui inimestele näidati kollaseid esemeid, muutus nende tuju kohe paremaks.

Psühholoogiaprofessor Karen J. Pine ütles, et kollast värvi seostatakse õnnetundega, sest see sümboliseerib optimismi, soojust ja lootust. «Erekollast värvi võib näha ka kriisimeeskondade või kiirabi rõivastes. Põhjuseks pole ainult see, et päästjad oleksid paremini nähtavad, aga ka see, et see värvitoon annab lootust, energiat ja rõõmsameelsust. Helekollaste rõivaste kandmine näitab, et tegemist on optimistliku ja suhtlemisalti inimesega,» sõnas Pine.

Pine tõi eraldi välja ka näiteks emotikonid, mis on reeglina just kollast värvi.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles