Mis treening on CrossFit?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CrossFit
CrossFit Foto: Jaanus Lensment

Täna saab Arigato spordiklubis treeningpeol tutvust teha treeninguga, millest saavad kasu lõigata nii tõsimeelsed maratoonarid kui harrastajad, kes liikumist pigem oma igapäevaste jõuvarude täiendamiseks vajavad. USA militaarsüsteemist alguse saanud CrossFit arendab mitmekülgselt inimese füüsilist võimekust ning sobib lisatreeninguna väga erinevate alade kõrvale.

CrossFiti treener Indrek Luik armastab ala eelkõige selle laiahaardelisuse tõttu: «Absoluutselt iga treening on erinev ning trenni tulles peab iga kord millekski uueks valmis olema. Harjutusi saab teha omas tempos, kuid innustavad trennikaaslased sunnivad rohkem pingutama ja endast maksimumi andma.»

Foto: CrossFit Tartu.
Foto: CrossFit Tartu. Foto: CrossFit Tartu

Tartus CrossFiti treenerina tegutsev Ain Lubi julgustab uut ala proovima. «Internetist videosid vaadates võib esialgu väike hirm naha vahele pugeda, kuid tasub meeles pidada, et enamik klippe on filmitud võistlustel, kus osalevadki aktiivse treeninguga igapäevaselt tegelevad inimesed. CrossFiti trennis näeme vaeva esmalt tehnika õpetamise kallal ning seame eesmärke vastavalt võimetele.»

«Treening on kunagi välja kasvanud militaarsest süsteemist, kuid see ei pea heidutama: CrossFit on jõukohane pea kõigile, hoolimata vanusest ja varasemast treenitusest. Kõik inimesed ei pea maratoniks või suurvõistluseks valmistuma, kuid oma igapäevaste pingutust nõudvate tegemistega võiksid inimesed ikka omal jõul kuni elu lõpuni hakkama saada. Selleks tuleb aga oma keha pidevalt toonuses hoida ja liikumisega tegeleda – CrossFit pakub paljude teiste variantide kõrval veel ühe võimaluse,» innustavad Lubi ja Luik kõiki liikuma.

CrossFitiga saab lähemalt tutvuda 25. oktoobril Tallinnas Arigato spordiklubis peetaval Reebok Fitness festivalil. CrossFit Tartu ja CrossFit I&M treenerid viivad päeva jooksul läbi neli treeningut ja annavad trennihuvilistele igakülgset nõu.

Foto: Harrisonifoto.
Foto: Harrisonifoto. Foto: Harrisonifoto

Mis treening on CrossFit?

CrossFiti treeningkava sisaldab elemente neljalt spordialalt: võimlemine, kergejõustik, sõudmine ja tõstmine. Liigutusvõimete arendamise meetodiks on ühtlus-, vaheldus-, intervall-, kordus- ja vajadusel ka võistlusmeetod. Igapäevased treeningkavad kohandatakse vastavalt iga inimese võimekusele. Kui tavalised kätekõverdused või lõuatõmbed tunduvad ületamatud, saab neid sooritada näiteks võimlemiskummide abil. Igale harjutusele on võimalik leida kas alternatiiv või abivahend selle paremaks sooritamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles