PRIA: toiduabi jagamisel küsiti mõnel pool raha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimati jõudis Pärnus Euroopa Liidu toiduabi raames jahusaadetis.
Viimati jõudis Pärnus Euroopa Liidu toiduabi raames jahusaadetis. Foto: Ants Liigus

Euroopa Liidu tänavust toiduabi, milleks oli1627 tonni teraviljast valmistatud tooteid, nagu makaronid, jahu, kaerahelbed, manna ja riis, jagati üle Eesti, kuid mõnel pool küsiti selle eest ka raha.


Toiduabi on abivajajatele tasuta, kuid kahjuks tuvastas toiduabi vahendamist koordineeriv PRIA, et selle eest on tänavu ka raha küsitud.

«Tänavu oli toiduabi kogus suurem kui kunagi varem ja jõudis kõigisse maakondadesse,» tõdes PRIA turukorraldusbüroo juhataja Lily Hantson. Ta lisas, et abivajajad juba teavad, et Euroopa Liidu toiduabi jagatakse tasuta, ning just nendelt hakkas PRIAsse jõudma signaale, et toidupakkide eest on raha küsitud.

Eesti Lasterikaste Perede Liit (ELPL), millele saabus üle 320 tonni toiduabi, oli kehtestanud toiduabile hinna: transpordi, tõstetööde, ladustamise, rendipindade ja sidekulude katteks küsiti üks kroon kilogrammi kohta. Sellest teavitati paljulapselisi peresid ka kirjades abi saabumise kohta.

Samas näevad toiduabi reguleerivad õigusaktid heategevusorganisatsioonidele ette võimaluse taotleda PRIAlt hüvitist toiduabiga seoses kohtadel tekkivate haldus- ja transpordikulude katteks. Abisaajale peab toiduabi olema tasuta, vastav märkus on ka abipakkidel kirjas.

Euroopa Ühenduses enim puudust kannatavatele isikutele toiduabi jaotamisel kehtivad reeglid, mida sätestavad nii Euroopa Nõukogu, Komisjoni kui ka Eesti
põllumajandusministri määrused. Toiduabi tasuta jaotamine on toiduabi tellinud heategevusorganisatsioonile kohustuslik.

Erandiks on vaid need juhud, kui toiduabi on tellitud mitte pakendatult jagamiseks, vaid toidu valmistamiseks - siis võib toitlustatavatelt küsida raha selles ulatuses, mis katab toidu valmistuskulusid. Tänavu Eestisse saabunud toiduabi oli aga tellitud ainult tasuta jagamiseks.

Toiduabi tooteid, nagu ka abiga seotud transpordi- ja halduskulusid, rahastab Euroopa Liit. PRIA kohustus on kontrollida toiduabiga seotud reeglite täpset täitmist.
Rikkumise korral võib organisatsiooni abiprogrammis osalemise peatada. ELPLi puhul on sanktsioon juba ka tarvitusele võetud.

« Rõhutame veel kord, et abivajajatel on õigus toiduabi saada tasuta ja raha küsimine toiduabi jagamisel mis tahes põhjendusega on keelatud,» lausus Lily Hantson.

Tänavu jõudis ELi toiduabi Eestisse PRIA koordineerimisel neljandat korda. Kahetsusväärne olukord, kus heategevusorganisatsioon toiduabi eest abisaajatelt raha
võttis, tuvastati ja sanktsioneeritakse aga esimest korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles