Keha pärast rasedust: neli asja, mida peaks teadma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas tunned muret oma rasedusejärgse keha pärast? Enda võrdlemine modellide ja kuulsustega pole aus, sest neil on eratreenerid ja –kokad, kes aitavad neil pärast rasedust kaalus alla võtta. Selle asemel, et üritada staaride eeskujul pärast rasedust kiiresti alla võtta, tegutse parem nii, kuidas sulle endale on mugavam.

«Üheksa kuud võtab aega, et keha veniks ja kasvaks ning teeks beebile ruumi, seega ära muretse, kui lisakilod ei kao kiirelt pärast rasedust,» ütles günekoloog Anita Sadaty. Lastevanematele mõeldud portaal Parents.com pani kirja neli asja, mida tasuks rasedusejärgselt meeles pidada.

  • Lisakilod

Paljud kuulsused vabanevad kiiresti pärast rasedust beebikilodest. Nende saladus seisneb selles, et nad jälgivad oma toitumist juba raseduse jooksul ja pärast rasedust hakkavad kohe trenni tegema. Ent ekspertide hinnangul ei peaks enamik emasid nii kõvasti pingutama. Kui sul oli loomulik sünnitus ilma eriliste tüsistusteta, siis võiksid umbes 2-3 nädalat pärast sünnitust hakata jalutamas käima ning lõpuks hakata sörkima. Või tegele ükskõik millise spordialaga, mis sulle sobib. Kui keha on juba rohkem taastunud, võiks teha 30 minutit aktiivset trenni 5-6 päeval nädalas.

  • Kõhuke

Kuna kõhupiirkonnas asuvad lihased ja sidekoed on raseduse ajal välja venitatud, võib kõhuke suur olla veel mõnda aega pärast sünnitust. Jooga ja pilates võivad aidata, aga osadel naistel võib kõhule jääda ikka veidike suurem rull, mis keeldub kadumast.

  • Rinnad

Paljud naised (ja nende mehed) on õnnelikud selle üle, et rinnad muutuvad raseduse ajal suuremaks. Suurenenud progesterooni ja östrogeeni tase valmistab keha ette rinnapiima tootmiseks, mistõttu laienevad rinnakoed. Kui lõpetad rinnaga toitmise, siis peaks hormoonide tase normaliseeruma ning rinnad peaksid paari kuu jooksul võtma endise kuju (kuigi neil võib olla venitusarme ja nad võivad olla endisest rohkem rippuvad). Kaalutõusu piiramine raseduse ajal aitab rindadel kiiremini endist kuju võtta, sest lisakilod võivad kõige enam mõjutada just rindasid.

  • Jalad

Umbes 75 protsendil naistest esineb raseduse ajal jalgade paistetust. Tulevaste emade kehad hoiavad vedelikku kinni ja gravitatsiooni tõttu liigub vedelik just jalgadesse. Ent ära pane oma kingakesi veel müüki, su jalad muutuvad pärast sünnitust tõenäoliselt uuesti normaalseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles