Kas vastsündinu vajab kindaid?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu.
Vastsündinu. Foto: SCANPIX

Beebid sünnivad pikkade küüntega, mida esimestel elupäevadel pole veel hea lõigata. Et lapsed endale kahju ei teeks, tõmmatakse neile tihti beebikindad kätte.

Ämmaemand Elita Svareniece selgitab Emmede Klubis, et seni kuni laps on emaüsas, on ta küüned üsna pehmed ja ta ei vigasta ennast isegi kui end natuke kraabib. Beebidel paranevad kriimustused üsna kiiresti, umbes 1-2 päevaga, mistõttu pole pikad küüned neile väga ohtlikud. Erandiks võivad olla väga aktiivsed lapsed, kes palju siplevad ja oma nägu puudutavad. Nendele lastele võib kindad kätte panna, aga seda ka pigem ainult öösiti.

Kindaid ei tohiks beebi kanda terve päev, sest tema kätes on palju retseptoreid, millega ta tunnetab maailma. Ajul on vaja, et käed puudutaks erinevaid tekstuure ja arendaks seeläbi motoorseid oskuseid.

Vahel on küüned nii pikad, et laps suudab ennast väga sügavalt kriimustada. Vastsündinu nahk on väga õhuke ja tundlik. Ka väikses haavas võib tekkida infektsioon. Kui seda ohtu on võimalik vältida, tuleks seda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles