12 selget märki, et oled liiga passiiv-agressiivne

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Kõik teised on süüdi!"
"Kõik teised on süüdi!" Foto: SCANPIX

Kuidas aru saada, kas oled passiiv-agressiivne? Peale selle, et suurem osa inimestest ei taha sinuga eriti lähedaseks saada, on veel mõningaid märke, mis seda reedavad.

Hea uudis on see, et mitte inimesed pole oma loomult passiiv-agressiivsed, vaid seda on nende suhtlemis- ja konfliktilahendusmustrid, mis on õpitavad. Õnneks saab neid mustreid muuta. Loodetavasti aitab see artikkel sul oma käitumist paremini analüüsida, et saaksid aru, miks teistel on sinuga nii raske koos olla, sind usaldada ja austada. Sa ajad neid segadusse. Ja kui inimene on tark, hoiab ta eemale neist, kellega on raske suhelda, kirjutab Fox News.

Selleks, et passiiv-agressiivseid tunnusjooni selgelt ära tunda, on need siin välja toodud ilustamata, punktide kaupa. Tundub ehk karm, aga kui tunned end ära, siis oleks ju targem sellest midagi õppida. Väga võimalik, et sa varem ei saanud arugi, kui inetult teistega käitud. Kui oled enda vastu aus, peavad ka teised sind ausaks inimeseks.

Kuigi passiiv-agressiivsed käitumisjooned võivad meeste ja naiste puhul pisut erineda, saab siiski välja tuua üldised olukorrad, mis säärast käitumist iseloomustavad.

  1. Kui sinult küsitakse millegi kohta oma arvamust või palutakse kellegi heaks midagi teha, ei suuda sa vastata ausalt, lahkelt ja avatult. Ütled «jah», kuigi tegelikult mõtled «mitte mingil juhul». Negatiivset vastust näitad aga välja oma käitumisega. See tekitab teistes segadust ja nad näevad, et ei saa sind usaldada.
  2. Väliselt tundud armas, mõistev ja leplik, kuid sisimas oled nördinud, vihane, väiklane ja kade. Sinus on kui kaks poolust ja see ajab sinu lähedasi hulluks.
  3. Kardad üksi olla ja kardad ka sõltuda. «Ma vihkan sind, ära jäta mind» suhtumine näitab hirmu otsekohesuse ja ärapõlgamise ees. Kuna sa ei taha välja näidata, nagu vajaksid teiste toetust, peletad inimesi endast eemale. Tegelikult kardad aga üksijäämist ja tahad oma lähedasi kontrollida, et nad sind maha ei jätaks. Väga segadusttekitav!
  4. Kurdad sageli, et teised kohtlevad sind ebaõiglaselt. Selle asemel, et enda eest vastutada ja aus olla, teed end märtriks. Ütled, et teised on ebaõiglased, ei mõista sind ja on liiga nõudlikud.
  5. Kipud palju viivitama, eriti nende asjadega, mis pead tegema teiste heaks. Inimestega manipuleerimiseks on mitmeid mooduseid, üks neist on lasta neil oodata. Küll sa juba vabandusi leiad, miks sa pole ikka veel valmis. Selleks võid isegi teisi süüdistada. See on tõesti jabur, aga teed seda ikkagi, kuigi see rikub suhteid ja hävitab su karjääri. Oma õigustamiseks räägid jälle, kui vihane sa oled, sest teised käituvad ju nii ebaõiglaselt.
  6. Sa ei suuda vastata otse. Taas üks võimalus, kuidas teisi kontrollida – räägi võimalikult segaselt, et teised ei saaks midagi aru, mida sa mõtled, mida plaanid ja mida tahad teha. Siis saad ju pärast teisele öelda, et tema oli rumal, kui aru ei saanud.
  7. Mossitad ja hoiad eemale. Kui lähedased eeldavad, et pead oma lubadustest ja kohustest kinni, siis virised, et teised ei mõista sind ja ei tunne sulle kaasa. Passiiv-agressiivsed naised näitavad sageli oma põlgust välja vaikimisega. Mehed näiteks kehitavad õlgu, raputavad pead ja lahkuvad ohkega ruumist. Mõlemal juhul on sõnum üks: oh sa vaeseke, sa pole isegi väärt minuga rääkima! Tegelikult on olukorra põhjustajaks passiiv-agressiivne inimene ise, kes ei suuda oma käitumise eest vastutada.
  8. Tunned tihti, et sa pole asjatundlik, aga varjad seda üleoleku, põlguse ja vaenuliku suhtumisega. See võib väljenduda nii enda ala- kui ülehindavas suhtumises - «Miks on sul minu suhtes nii ebareaalsed ootused?» või «Kellega sa enda arvates räägid, könn?» Samal ajal kardad kohutavalt konkurentsi ja seda, et keegi võiks paljastada, et sa polegi täiuslik. (Muide, suure tõenäosusega jäi see sulle külge juba lapsepõlves.)
  9. Jääd sageli hiljaks ja/või unustad. Üks moodus, kuidas inimesi endast eemale peletada, on olla mõtlematu, taktitu ja marru ajav. Kirsiks tordil arvad veel pealegi, et teistest on ebareaalne oodata, et sa õigeks ajaks kohale jõuaksid või nagu sa ise ütleksid: «jõuaksid kõigele mõelda». Pidev hilinemine on teiste suhtes lugupidamatu. Kaotad ruttu oma usaldusväärsuse, kui väidad, et oled kokku lepitud kohustused «ära unustanud». Kes tahakski sellisega pikalt suhelda?
  10. Venitad, et teisi ärritada. Alguses jätad mulje, et teed kõik nii nagu lubatud, kuid siis hakkad leidma vabandusi, miks sa ei saa jätkata või miks sa ei jõua oma ülesannet lepitud ajaks valmis. Sa isegi ei ütle, millal see võiks valmida.
  11. Otsid vabandusi ja valetad. Oskad väga osavasti otse vastamisest kõrvale hiilida. Võid oma väljamõeldud lugudega väga kaugele minna, infot kinni pidada või isegi lähedastele oma armastust keelata. Sulle tundub, et kui näitad oma tundeid välja, annad võimu teiste kätte. Seepärast eelistad välja mõelda tõesena tunduvaid lugusid, mis hoiaks neid sinu seljast eemal ja moonutaks reaalsust.
  12. Oled pidevalt kaitses ja õigustad end, et keegi ei saaks teada, kui ebapädev, ebatäiuslik, teistest sõltuv ja inimlik sa kardad olla.

Nii, nüüd said enda kohta üht-teist teada. Mis edasi? Kui märkad oma käitumist ja hakkad seda muutma, siis võid peagi tähele panna, et sinu suhted teistega hakkavad muutuma. Sind hakatakse rohkem hindama ja armastama. Muidugi on võimalik ka edaspidi ainult teisi süüdistada, aga… elu on nii lühike!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles