Kõige olulisem saladus kodus töötamise õnnestumiseks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänu internetile ja tehnoloogiale ei tundugi maailm üüratult suur. Kodukontoris töötamine on muutunud tavapäraseks, sest see laseb kolleegidega suhelda isegi erinevates ajavööndites ja äritehinguid sõlmida ka teise riigi rahvaga, ilma et peaks päriselt kohale minema.

Esialgu tekitab pidžaamas töötamine parasjagu elevust. Väga mõnus on lahti lasta stressist, mis kaasneb tööle sõiduga ja avatud kontori lärmi sees töötamisega. Lõpuks peab aga koduski tehtud töö olema kvaliteetne ja parimal tasemel, kirjutab Psychology Today. Milline on siis kõige olulisem oskus, mille kodus töötajad peavad endale selgeks tegema?

See on oskus paika panna väga selged piirangud. Kodus töötamise peamine võlu on autonoomsus ja ajakava paindlikkus – tööd saab teha iseenda vajadustest lähtuvalt ja just siis, kui oled kõige produktiivsem. Kasuta seda võimalikult palju ära. Näiteks, kui oled hommikuinimene, siis saad kohe varahommikul tegeleda süvenemist nõudva tööga ja Skype’i-kõned saad jätta pärastlõunasse, et need ei hakkaks parimat tööaega rikkuma.

Puhkepausid on olulised olenemata sellest, kus töötad või mida teed. Kodus töötades on aga mugavam seda aega ise juhtida. Kui tööl käiakse pausi ajal kohvitassi täitmas ja kööginurgas lobisemas, siis kodus saab need tegevused asendada.

Sõbrad ja pere

See, et sa kodus töötad, ei tähenda, et peaksid pereliikmetele igal hetkel kättesaadav olema. Töötades kontoris või mõnes muus töökohas ei ole ju sõpradel kombeks suvalisel hetkel sisse astuda ja tere öelda. Inimesed peavad teadma, et kuigi sa oled kodus, teed parasjagu tööd ja külaskäigud tuleb eelnevalt kokku leppida. Kui sul on lapsed, siis hooliste selle eest, et keegi hoiaks neil silma peal, et sa ka päriselt saaksid oma töö tehtud.

Kodutööd

Väga lihtne on sattuda majapidamistööde lõputusse nõiaringi, pesta pesu ja nõusid, minna poodi… Kuidagi said ju need ülesanded tehtud ka siis, kui ei töötanud kodus? Ära otsi omale vabandusi ja hoidu tööajal koduste ülesannetega tegelemisest, sest neid töid võib leida lõputult.

Lõbusad tegevused, mis pole tööga seotud

Kuna kodus töötamine on nõnda paindlik, on raske vastu panna kiusatusele, kui keegi kutsub magusamal tööajal kohvikusse või kui tehakse ettepanek vabatahtlikuna lapse koolis kaasa lüüa. Mõnikord tulevad just päevasel ajal kõige huvitavamad telesaated, mis varem jäid nägemata. Tänu iseseisvusele on võimalus end tööeesmärkide saavutamise puhul premeerida. Kahtlemata on oluline tegeleda hobide ja perega, aga see pole aus ei tööandja ega klientide suhtes, kui viilid või ei täida lubatud kokkuleppeid. Tee kohustused enne ära ja puhka pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles