Meestele: 10 nõuannet, kuidas endast paremat muljet jätta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on kindlaks teinud, et esmamulje loomiseks kulub kõigest 100 millisekundit. Kui mõelda sellele, et sul on esmamulje jätmiseks niivõrd vähe aega, siis tasuks maksimaalselt pingutada, et teistele muljet avaldada.

Kui sinust jääb teistele hea mulje, siis julgevad inimesed sinuga rohkem suhelda, ütles mitteverbaalse suhtluse ekspert Marc Salem. «Enda ja teiste inimeste vahel tasuks piire lõhkuda,» soovitas Salem. Salem tõi välja mõned nõuanded, kuidas endast paremat esmamuljet jätta, kirjutab Men's Health.

1. Hoolitse oma küünte eest

Ilmselt tead juba seda, et peaksid oma hammaste eest hoolitsema ja habet piirama. Kuid Salem sõnas, et esmamulje jaoks on tähtis ka oma küüned korras hoida. «See näitab, et sa hoolitsed enda eest,» ütles Salem. Lohakas välimus jätab sinust laisa mulje. «Kui oled hoolitsetud välimusega, siis tahavad inimesed sinuga rohkem suhelda,» ütles Salem.

2. Kasuta mõõdukalt lõhnavett

Sa jätad inimestele parema mulje, kui lõhnad hästi, aga lõhnaga ei tohiks üle pingutada. Seega kui kasutad lõhnavett, ära mine sellega liiale - vaid kahest piserdusest peaks piisama. Teadlane Alec Beall ütles, et lõhnaveega tuleks olla ettevaatlik, sest me tahame teistele head muljet jätta, mitte neid oma lõhnapilvega eemale peletada.

3. Unusta päikeseprillid

Salem ütles, et kui tahad jätta ligipääsetava mulje, ära kanna päikeseprille. Oma näo varjamine tekitab sinu ja teiste inimeste vahele barjääri ning võib jätta mulje, et sa ei ole suhtlemisest eriti huvitatud. Kasuta päikeseprille vaid siis, kui sul on tõesti neid vaja, kuid muul ajal ürita ilma hakkama saada.

4. Tõsta jalad lauale

Nõjatu toolil tahapoole, pane jalad lauale ja käed pea taha. Kas pole mitte hea tunne? Columbia ja Harvardi ülikoolide koostööna tehtud uurimus tõestas, et see poos annab energiat ja enesekindlust. Vaid kaks minutit selles poosis istumist muudab kehakeemiat: testosterooni tase tõuseb ja kortisooli tase langeb. Teadlased nimetavad seda «võimu poosiks» ja soovitavad selles asendis istuda enne pingelisi sotsiaalseid olukordi. Salem aga hoiatas, et seda poosi ei tohiks sisse võtta siis, kui oled kellegagi koos, kuna antud poosist õhkub dominantsust. 

5. Nooguta võõrastele tänaval

Ürita teiste inimestega luua silmsidet. See, kui mõni võõras sulle tänaval naeratab või noogutab, loob teie vahele sideme (teadlased on täheldanud, et kui vaatad inimese silmade kõrgusele, kuid ei loo temaga silmsidet, siis see tõukab teid teineteisest eemale). Kuna enamik inimesi keskendub tänaval oma telefonidele, siis teistele silma vaadates jääd sa kindlasti inimestele meelde.

6. Naerata julgelt

Kõlab ju loogiliselt, et teistele naeratamine jätab sinust sõbralikuma mulje, kuid näiteks Poolas arvatakse, et võõrastele naeratamine näitab sinu rumalust. Ja kui naeratad võõrastele Norras, arvatakse, et oled joobes, hullumeelne või ameeriklane. Aga teadusajakirjas Journal of Cross-Cultural Psychology avaldatud uurimus näitas, et naeratavaid inimesi peetakse tegelikult targemaks. Eriti turvaline on teistele naeratada USAs, Saksamaal ja Hiinas. Ent naeratus peaks olema siiras, sest Salemi sõnul tabavad inimesed ära, kui neile «kingitakse» võltsnaeratus. 

7. Austa teise inimese personaalset ruumi

Kui räägid kellegagi, jäta enda ja teise inimese vahele normaalselt ruumi. Kui sa oled vestluskaaslasele liiga lähedal, võib ta sind pidada ohtlikuks. Toledo ülikooli teadlased on kindlaks teinud, et teise inimese personaalsesse ruumi tungimine tekitab inimesele tunde, et peagi võib järgneda vägivalda. 

8. Ole kui kameeleon

Sa meeldid inimestele rohkem, kui jäljendad nende asendit, liigutusi ja kombeid. Näiteks, kui ülemus kallutab rääkides pead ühele küljele, nõjatub ettepoole või naeratab palju, tee sama. Salem soovitas seda teha märkamatult, muidu võid vestluskaaslase ära hirmutada. «Kui oskad teist inimest märkamatult jäljendada, tekib temas tunne, et sa oled sisenenud tema maailma,» selgitas Salem.

9. Tea, millal olla vait

Teadlased on kindlaks teinud, et inimesed, kes vastavad kaastundlike avaldustega jätavad meeldivama mulje kui need, kel on alati mõni oma lugu varrukast võtta. Oluline on esitada läbimõeldud küsimusi ning hoida oma kommentaarid ja arvamused enda teada. Kuula, töötle saadud infot ja esita küsimusi.

10. Muuda oma suhtumist

Hollandi teadlased viisid läbi uurimuse, millest selgus, et kui kardad, et teised inimesed mõtlevad sinust negatiivselt, siis võivad need kartused tõeks saada. Teadlased täheldasid, et kui arvad, et sa ei meeldi teistele, siis see hakkab mõjutama su käitumist ja võib sind muuta teiste silmis ebameeldivaks. Näiteks hakkad vältima silmsidet, ei kuula teisi ja vaatad tühja pilguga kaugusesse - kes tahaks sellise inimese seltsis aega veeta?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles