Norra kehtestas naistele kohustusliku ajateenistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra sõdurid.
Norra sõdurid. Foto: SCANPIX

Norrast sai eilse parlamendi otsuse alusel esimene riik Euroopas, kus ajateenistus on kohustuslik ka naistele.

Alates 2016. aasta keskpaigast peavad Norras ajateenistusse minema kõik vähemalt 19-aastased naised, kes on sündinud 1997. aastal või hiljem. Teenistus kestab tõenäoliselt aasta, kirjutab uudisteagentuur AFP.

«Me ei vaja tegelikult rohkem kutsealuseid, vaid soovime laiendada sõjaväeteenistust kõigile vastavasse vanusegruppi jäävatele isikutele, et leida motiveeritumaid ja kompetentsemaid värvatavaid,» kinnitas Norra kaitseminister Ine Eriksen Søreide.

Praegu alustab Norras ajateenistust igal aastal 8000 kuni 10 000 meest vanuses 19 kuni 44. Nad valitakse füüsiliste ja psühholoogiliste testide ning motivatsiooni põhjal välja ligi 60 000 teoreetiliselt teenistuskõlbuliku mehe seast.

Uus seadus ei ole mõeldud mitte selleks, et sundida naisi nende tahte vastaselt ajateenistusse, eesmärgiks on parandada soolist tasakaalu relvajõududes.

Vabatahtlikuna on naised saanud Norra sõjaväes teenida juba 1976. aastast ning praegu on kümme protsenti kõigist ajateenijaist naised. Eelmine kaitseminister kavatses selle näitaja 2020. aastaks kahekordistada.

Lisaks Norrale tuleb naistel ajateenistus läbida Iisraelis, Malaisias ja Põhja-Koreas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles