Nippe ajahädas peredele, et hommikud oleks rahulikud ja rõõmsad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimene kooliveerand saab juba läbi ja paljudes peredes on sellest üht-teist õppida. Kui hommikud kipuvad olema närvilised ja mõnikord jääte ehk isegi hiljaks, tuleks oma harjumused üle vaadata ja rutiini muuta. Ilus hommik teeb kogu päeva rõõmsaks nii lastel kui vanematel.

Varahommikust paanikat, segadust ja tülitsemist saab kergesti ära hoida, kui selle peale juba aegsasti mõelda. Sheknows jagab nippe, et hommikud oleks mõnusad ja keegi ei jääks lasteaeda, kooli või tööle hiljaks.

Õhtune ettevalmistus

Koolipäevade puhul on kaost tegelikult väga lihtne ära hoida, sest enamasti on teada, mis ees ootab. Enne kodust välja astumist peavad lapsed olema puhtad, neil peavad seljas olema korralikud riided, nad ei tohi olla näljased ja neil peavad kaasas olema vajalikud õppevahendid. Kõik, mis võimalik, võiks ära teha juba õhtul.

Valige riided välja. Olgu su laps 4 või 14, mõlemal juhul võib riietumine osutuda parajaks peavaluks. Lapsel võib kuluda riiete valimiseks uskumatult kaua aega. Ja siiski võid vahetult enne minekut avastada lapse pükstelt pleki või sokist augu. Enneta selliseid muresid ja lase lastel õhtul omale riided valmis panna, sest siis jääb sul veel piisavalt aega hädapäraseks triikimiseks või isegi pesuks.

Vanni tehke õhtuti. Kui hommikul läheb väga kiireks, on tavaliselt duši all käik see, mis vahele jäetakse. Et laps ei peaks rasvaste juustega kooli minema, kujundage harjumuseks õhtune pesu.

Jääge magamaminekurutiinile kindlaks. Lastele tuleb mitmel moel kasuks see, kui nad lähevad igal õhtul samal ajal magama. Kui nad on sellega harjunud, ei hakka nad sellele ka vastu. Nad juba teavad, mis toimub ja varane uneaeg pole mingi üllatus. Tänu sellele saavad nad piisavalt magada ja on  hommikul rõõmsalt ärksad.

Hommikud

Kui oled õhtul kõik võimalikud ettevalmistused ära teinud, on hommikud mureta. Peaasi, et sa ei tegele kõrvaliste asjadega ja keskendud sellele, mis on hetkel oluline. Kui hommikul on nagunii iga minut loetud, ära hakka töökirju lugema või telekat vaatama, sest nii võid end unustada.

Ärkamise rutiin. Nii nagu tuleb magamaminekuks rutiin luua, on seda vaja ka ärkamiseks. Taas on selle hüveks laste väiksem vastuseis ja harjumus kõike õigeaegselt teha. Mudilane ärkab palju rõõmsamalt, kui ta on piisavalt maganud ja teab, mis teda ees ootab. Kui ta sai õhtul endale sobivad riided valmis panna, ei hakka ta ka riietuse pärast jonnima.

Hommikusöök olgu läbimõeldud ja lihtsasti valmistatav. Seda tasub üha uuesti üle korrata, et hommikusöök on päeva kõige tähtsam eine. Hoolitse selle eest, et lastel oleks enne lasteaeda ja kooli minekut kõht korralikult täis.

Sujuv hommik on meeskonnatöö. Ilma laste kaastööta pole võimalik õigel ajal kodust välja saada. Jagage hommikused kohustused omavahel ära, et igaüks teaks täpselt oma rolli. Selleks võib olla nii iseseisev riietumine ja hambapesu kui midagi märksa suuremat, näiteks kütmine. Kui lapsed teavad oma kohustusi, ei pea vanemad üksi rapsima.

Jäta varuaega. Lastega peredes on alati oht, et juhtub midagi plaanivälist. Kellelgi kaob king ära või tuleb peale jonnihoog ja jälle jäädakse hiljaks. Selleks arvuta välja, kui palju teil tavapäraste kohustuste peale aega kulub ja ärka pisut varem. See veerand tundi lisaaega kulub igal juhul ära, aga annab ka mänguruumi ootamatustega tegelemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles