Veiselihakuu taktis: sügisene (mets)loomapada

FOTO: Merrit Kiho

Oktoober on kuulutatud (liha)veisekuuks. Ka Mer-Meri perenaine Merrit Kiho ei saa selleta läbi ja pakub soovijaile metsahõngulist abalihapada.

Metsase aktsendi lisavad pajaroale seened. Et aga on ulukijahi kõrghooaeg, võib veise asendada põdra-, kitse- või metssealihaga. Ja see, kes ihaldab prae kõrvale veini asemel õlut, asendagu ka marinaadis vein tumedat õllega.

Sügisene (mets)loomapada

•    4 dl tummist punaveini

•    2 viilutatud küüslauguküünt

•    3 sl purustatud kadakamarju

•    1 sl tüümianilehti

•    1 suurem jämedalt hakitud sibul

•    1 kooritud ja hakitud pastinaak

•    2 kooritud ja hakitud porgandit

•    800 g lihaveise abaliha (u 5 x 5 cm tükkidena)

•    1 dl extra virgin oliiviõli

•    paar peotäit kuke- või muid metsaseeni

•    150 g sinihallitusjuustu

•    3 dl vahukoort

•    1 sl sojakastet

•    2 sl mustsõstraželeed

•    soola, pipart

Sega marinaad punasest veinist, küüslaugust, kadakamarjadest ja tüümianist, lisa sekka pastinaak, porgand ja sibul ning lihatükid. Lase vähemalt ööpäev maitsestuda. Tõsta paar tundi enne valmistamist toasooja.

Pruunista pannil 0,5 dl oliiviõlis lihatükid ja libista ahjunõusse. Kuumuta pannil mõned minutid ka marinaadisegu ja köögivilju ning lisa ahjunõusse. Küpseta pada 165-kraadises ahjus u 3 tundi, kuni liha muutub muredaks. Aeg-ajalt sega, ja kui vedelikku kipub väheks jääma, lisa potti kuuma vett. Prae vajadusel eelnevalt kupatatud seened ülejäänud oliiviõlis.

Tõsta ahjunõu valmis lihaga pliidile, lisa seened, mustsõstraželee, vahukoor, sojakaste, murenda sekka sinihallitusjuust, lase pliidil tasasel tulel podiseda veel kümmekond minutit, enne serveerimist maitsesta kastet soola ja musta pipraga.

Tagasi üles