Mille poolest erinevad meeste ja naiste sõprussuhted?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On tehtud põnevaid uuringuid, milles on võetud vaatluse alla naiste ja meeste sõprussuhete ühisjooned ja erinevused. Ühist on neis kahtlemata rohkem, kuid on mõned märkimisväärsed erinevused, mis tasub välja tuua. 

Peamiselt on uuringutest selgunud, et meeste sõprused on rohkem «instrumentaalsed» ja vähem tundelised, naised aga näitavad rohkem oma tundeid välja. Meeste sõprussuhted põhinevad peamiselt ühistel tegevustel ja on nii-öelda tehingupõhised – tehakse vastastiku teeneid ja töötatakse ühiste projektide kallal. Teisisõnu seovad mehi tegevused, naisi tunded, kirjutab Psychology Today.

Ühes uuringus vaadati meeste sõprussuhete sotsiaalmajanduslikke erinevusi ja leiti, et töölisklassi mehed jagavad omavahel eelkõige materiaalseid hüvesid ja teenuseid (näiteks vahetatakse tööriistu, aidatakse üksteisel autot parandada), kuid keskklassi mehed veedavad rohkem aega koos ühiselt meelt lahutades (reisides, sportides).

Naised seevastu investeerivad sõprusesse üldiselt rohkem – nad helistavad regulaarselt oma sõbrannadele, saavad nendega kokku jne. Mehed ei tunne nii suurt vajadust teineteise tegevustega kursis olemiseks. Näiteks küsis üks teadlane meestelt nende lähedasemate sõprade nimesid ja telefoninumbreid. Selliste sõprade all pidas ta silmas neid, kellele võib häda korral helistada, et võlgu võtta. Tema suureks üllatuseks tuli välja, et mõnda neist «lähedastest» sõpradest polnud mehed näinud mitu aastat, kusjuures paaril juhul oli vana sõber juba ammu siit ilmast lahkunud!

Enamjaolt ei ole meeste sõprussuhted nii lähedased ja toetavad kui naistel. Siiski on tõendeid, et naiste sõprused on hapramad kui meestel. Ühe uuringuga leiti, et meeste sõpruste tüüpi ja kvaliteeti mõjutavad eelkõige nende vanemate sõprussuhete mustrid. Meestel, kelle vanematel oli väga lai ja aktiivne tutvusringkond, oli ka endil täiskasvanuna palju sõpru.

Üks hiljutine uuring näitas lisaks, et erinevalt naistest joovad mehed suurema tõenäosusega kokku saades end purju, sest joobes tunnevad nad end vabamalt ja julgevad rohkem oma tundeid välja näidata.

Samas tasub tähele panna, et meeste ja naiste sõprustel on ikka rohkem ühist kui erinevat ja mõlema soo puhul on erinevaid suhtlemisstiile ääretult palju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles