Kuumus kahandab seemet, kuid ikaldust pole

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik.

Kuumad ilmad on soodustanud küll teravilja enneaegset küpsemist, kuid vähendanud ka saagikust, samas on põllumajandusministeeriumi hinnangul põuakahjudest siiski alusetu rääkida.


Põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsleri Andres Oopkaubi sõnul võib teraviljasaak olla mõnel pool tagasihoidlikum vaid seetõttu, et tera on tavapärasest veidi peenem. See ei tohiks siiski üldist saaginumbrit olulisel määral vähendada, sest muud tingimused on olnud head.

«Praeguse seisuga ei saa rääkida Eestis põuast ega põuakahjudest, viljapõldudel valitseb küllaltki tavapärane seis,» tõdes Jõgeva Sordiaretuse Instituudi direktor ja taimekasvatusteadlane Mati Koppel tänavuste teraviljapõldude olukorda hinnates. «Kuna suve esimese poole tingimused olid viljakasvuks soodsad, on tänavune saak kujunemas Eesti keskmiseks või üle selle.»

Koppel lisas, et praegune olukord viljapõldudel ei anna põhjust leivahinna tõusuks eeloleval talvel.
Põllumajandustootjate seisu parandab seegi, et suhteliselt kuiva juulikuu tõttu on näiteks teravilja kuivatuskulud madalamad. Lisaks annavad maailmaturul teravilja hindadele jätkuvalt kasvuhoogu Venemaa ja Ukraina rasked looduslikud tingimused ning osaliselt hävinud saak.

Ka Lääne-Euroopas (Prantsusmaa, Saksamaa ja Poola) on juba tänavuse aasta koristuse põhjal selgunud saagilangused, mis ületavad keskmiselt 10 protsendi piiri. Sellest kõigest hoolimata pole Euroopas teravilja puudust ette näha, sest ladudesse on eelmise saagiaasta arvelt kogunenud kopsakas varu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles