Munaga ilusaks: tee ise kodust munakosmeetikat

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad.
Munad. Foto: SCANPIX

Täna on rahvusvaheline munapäev, mille puhul õpetab Tallegg, kuidas teha munaga kodustes tingimustes näo-, küüne- ja juuksehooldust. Kanamuna ei ole ainult toiduaine, vaid ka unikaalne naturaalse kosmeetika komponent. 

Rahvameditsiinis kasutatakse ammustest aegadest nii munakoort, -valget, -rebu kui ka kooresisest kilet. Muna on fosfori-, väävli-, raua-, vase-, kaaliumi- ja naatriumiallikas.

Munarebus on 80 protsenti kasvuvalku, peale selle letsitiini, retinooli, D-vitamiini, tokoferooli ja B-grupi vitamiine. Munakoores on 90 protsenti kaltsiumkarbonaati, peale selle on koores kõiki organismile vajalikke mikroelemente, sealhulgas vaske, fluori, rauda, mangaani, molübdeeni, fosforit, väävlit, räni, seleeni, tsinki, kokku 27 elementi.

Toome mõned näited sellest, kuidas munaga tervislikum ja ilusam olla.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Panther Media/Scanpix

Munakoorepulber tugevdab küüsi ja juukseid

Munakoorepulber aitab juuksejuurtel taastuda, peatab juuste väljalangemise ja kiirendab nende kasvu. Samuti aitab munakoore tarbimine ennetada küünte murdumist, luude haprust ja hõrenemist, karedat nahka ja nahalõhesid, nõgestõbe ja heinapalavikku.

Kuidas seda kasutada? Munakoori tuleb keeta ja jahvatada pulbriks. Pulbrit võetakse olenevalt vanusest 1,5 g (üle aasta vanustele lastele) kuni 3 g (täiskasvanutele) päevas.

Kanamunasalv ravib nahka

Kanamunasalv aitab soolade ladestumise, nahapaksendite, kannalõhede ja seenhaiguste vastu.

Kuidas seda kasutada? Vala värskele pesemata kanamunale 60 ml külma vett ja 70 ml 70 protsenti äädikat, lase 7 päeva seista (kuni munakoor on lahustunud ja muna oleks nagu keedetud). Pudrusta muna, lisa 200 g toaleiget koorevõid, vala äädikavedelik võisegule osade kaupa, sega ühtlaseks massiks. Pane purki, sule kindlalt ja säilita külmikus.

Munakosmeetika paneb näo ja juuksed särama

Muna kasutatakse närtsinud näonaha noorendamiseks, värskendamiseks ja silumiseks ning kurnatud juuste elavdamiseks.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Munamaskid näole

Normaalsele nahale

•          Munarebumask: 1 munarebu, 1 tl maisiõli, 1 tl odra- või kamajahu. Pärast maski mahapesemist aseta näole mõneks minutiks jahe kibuvitsamarjatee mähis.

Kuivale nahale

•          Munakollase-sidrunimask: 1 munakollane, 1/2 tl taimeõli, 1 koorega sidruni- või apelsiniviil. Sega munakollane õliga ja vala tassi, mille põhja on asetatud tsitruseviil. Lase kinnikaetult seista 10 minutit. Paksendamiseks võib juurde lisada veidi nisujahu. Pärast maski loputa nägu üle jaheda peterselliteega.

Kuivale, õrnale nahale

•          Kollane mask: 1/2 sl kummelit, umbes 1 sl munakollast, 2 tilka mandliõli

Rasusele nahale

•          Munavalge-sidrunimask: 1 vahustatud munavalge, 1 tl nisujahu, 10 tilka sidrunimahla, 3-5 tilka piparmünditinktuuri. Pärast maski aseta näole jahe mähis.

Munamaskid juustele

Munamask kuivadele juustele

•          Sega kaks muna 4 spl oliiviõliga, kanna saadud segu ühtlaselt juustele. Seo rätik pähe ja lase 10 minutit maskil mõjuda. Pärast loputa hoolikalt!

Munamask kurnatud juustele

•          Koogel-moogel õliga. Klopi 1 spl beebiõli ühe vahustatud munarebuga ja lisa see segu vee hulka. Masseeri seda peanahale ja juustesse. Pärast loputa hoolikalt. Desserdiks võib juukseid kasta poole tassi sidrunimahla ja 1 tassi destilleeritud vee korralikult läbiraputatud seguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles