Ostuhullu vanaema: tegu on vaimselt haige inimesega

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostuhulluses noor naine tuuseldas Kuressaare poodides.
Ostuhulluses noor naine tuuseldas Kuressaare poodides. Foto: SCANPIX

Teisipäeval Kuressaare poodides kaupa kokku kuhjanud Rael jätkas poodlemist ka eile. Kauplusi külastas ka naise vanaema, kes tunnistas, et tegu on vaimselt haige inimesega.

Rael külvas üleeile päeval segadust mitmes poes, kui kuhjas kokku kaupa, mille lubas hiljem välja osta, kirjutab Meie Maa. Kuigi müüjatele tundus asi ebatavaline ja imelik, hajutas nende kahtlusi naise hea suhtlemisoskus, viisakus ja sõbralikkus.

Ühestki poest naine kaupa eile ära ei ostnud, vaid alustas uut šoppamistuuri kingapoes Shu, kus kuhjas juba tuttava käekirja järgi kokku jalanõusid.

Eile poode külastanud naise vanaema tunnistas, et tegu on vaimselt haige inimesega, kellel praegu on tervisega eriti rasked ajad. Ta soovitas müüjatele kutsuda politsei, kui sama asi peaks korduma, sest naine võib keelamise korral muutuda agressiivseks. Lisaks poodides asjade kuhjamisele, hotellitubade broneerimisele, tegi Rael väidetavalt külmarveid taksojuhtidele.

«Tere, mina olen see ostuhull naine, kellest lehes kirjutati,» sõnas eile ühte Kuressaare kasutatud riiete poodi taas külastanud Rael. Et poes oli uus müüja, palus naine eelmisel päeval tööl olnud müüjat ja juhatajat tervitada. Hiljem külastas poodi ka tüdruku vanaema, kes olukorda selgitas.

Kuna haiguse nimi, millest vanaema rääkis, oli keeruline, siis müüjad seda enam ei mäletanud. Ometi olid teenindajad murelikud, et sellise käitumisviisiga naine vabaduses on, eriti pärast hoiatusi, et keelamise korral võib ta ägestuda.

Samuti pidi naine välja mõtlema ja ise uskuma lugusid, mida ta räägib. Samas võib ta mõne aja pärast taas poodi tulla, kuna on unustanud, et ta seal juba käinud on. Nii mõnegi poe kassa sai kannatada, kuna kokku kuhjatud kaupa kliendid vaadata ei saanud ja mitmed kliendid pärisid, kas poed on end sulgemas või ümber kolimas.

Saarte Häälele kirjutanud naise lähisugulane ütles, et naine põeb bipolaarset haigust. Praegu on tal hüpomaaniaperiood, aga mingeid ravimeid ta ei võta.

«Ta on üliõpilane, õpib muusikaakadeemias teisel kursusel heliloojaks. Andekas inimene, aga äkki käis mingi «klõps» ja oligi kõik – endist teda enam ei ole,» ütles lähisugulane.

«Ta võib siia uuesti tulla. Tahan, et inimesed teaksid, et nad ei teeks mingeid rahalisi tehinguid temaga. Kui ta kuskile ilmub, äkki saaks talle siiski politsei või kiirabi kutsuda. Muidu on ta hästi heatahtlik ja kõigiga sõbralik. Aga ta ei ole terve,» lisas ta.

Rael on 21-aastane, tumedate juustega, tõmmu nahaga ja tema käed olid kaetud hennamaalingutega. Ta suhtles teenindajatega palju ja vabalt, jättes endast hea mulje, rääkis puhtalt nii eesti kui inglise keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles