Emakata sündinud naine sünnitas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikse Vincenti ema suurim unistus täitus tänu siirdatud emakale.
Väikse Vincenti ema suurim unistus täitus tänu siirdatud emakale. Foto: AP/Scanpix

Rootsis sai septembri lõpus emaks naine, kes oli sündinud ilma emakata ja kel õnnestus sünnitada tänu 61-aastasele naisele.

Tegemist on maailma ajaloos esmakordse juhtumiga, kus sünnitab siirdatud emakaga naine, kirjutab Local. Laps sündis 31. rasedusnädalal ja kaalus 1,775 kg. Operatsioon tehti, kuna naisel tekkis preeklampsia. Naisel oli geneetiline hälve – Rokitansky sündroom, mis tõttu sündis ta ilma emakata, ka tema munasarjad ei töötanud. Emaka annetas peretuttav  61-aastane naine, kes oli seitse aastat varem läbinud menopausi. Emakas siirdati mullu 10 tundi kestnud operatsiooni käigus.

Naine rasestus tänu kunstlikule viljastamisele ning hoolimata esialgsest äratõuke reaktsioonist õnnestus arstidel rasedus säilitada. Mayer-Rokitansky-Kuester-Hauseri sündroom esineb ühel tüdrukul 4500.

Mullu kirjutati maailma meedias türklannast Derya Sertist, kellest  sai maailmas esimene naine, kel õnnestus pärast emaka siirdamist rasestuda. Kahjuks ei õnnestunud tal rasedust lõpuni kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles