Miks tasub süüa täisteraviljatoite

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toiduliit alustab tänasest täisteraviljast pagaritoodete teavituskampaaniat, mille eesmärgiks on tutvustada täisteratoodete toiteväärtuslikke eeliseid ja kasulikkust. 

Eesti Toiduliidu juhi Sirje Potiseppa sõnul pole Eestis piisavalt selgust, millistele kriteeriumitele täisteratoode vastab, mille poolest ta erineb mitte-täisteratootest, mida näitab kiudainete sisaldus tootes ning kuidas see on seotud täisteratoodetega. «Viimane rahvastiku tervisekäitumise uuring näitab, et 28 protsenti rahvastikust ei tarvita üldse rukki- ja teraleiba ning sepikut või terasais ei söö 67 protsenti inimestest,» tõi Potisepp näite. Ta lisas, et tervislik ja tasakaalustatud toitumine on üha olulisem ka Eestis, kus kasvab ülekaalulisus täiskasvanute ja laste hulgas. Potiseppa hinnangul on teavituskampaania suunatud eeskätt 30-60. aastastele inimestele, kes  peavad tervislikku toitmist liiga kalliks või keeruliseks ning tutvustada täistera pagaritoodete toiteväärtuslikke eeliseid.

«Oleme aastaid teinud erinevate toidukategooriate kohta teavitustööd ja arvame, et aeg on küps rääkida täisteratoodetest,» ütles Sirje Potisepp. «Soovime öelda, et täisteraleib on täisväärtuslik eine.»

Täisteraviljade kasulikkus

  • Täisteraviljatooted sisaldavad rohkesti süsivesikuid ning muid tervisele kasulikke ühendeid. Eriti kasulikuks ja tervislikuks muutuvad täisteraviljatooted tänu nende sisalduvatele kiudainetele.
  • Lisaks kiudainetele sisaldavad täisteraviljatooted ka B- ja E-vitamiine, mineraalaineid (kaasa arvatud tsink ja seleen), antioksüdante, taimset päritolu östrogeene ning muid ühendeid, mis on tervisele kasulikud.
  • Erinevad teaduslikud uuringuid on näidanud, et rohkesti täisteraviljatooteid ja kiudaineid sisaldav toit vähendab südamehaiguste esinemissagedust, kolesteroolitaset veres ning teist tüüpi diabeedi ja teatud vähivormide esinemissagedust. Rohkesti kiudaineid sisaldav toit avaldab kasulikku mõju seedeelundkonna tegevusele ning tasakaalustav vere suhkru- ja insuliinisisaldust. Kuna täisteraviljatoodetel on madal rasvasisaldus ning need ei sisalda tarbetut energiat, kujutavad nad endast ideaalset vahendit kehakaalu kontrollimiseks. Samas täidavad täisteraviljatooted hästi kõhtu ning aitavad pikka aega näljatunde tekkimist vältida.
  • Täisteraviljatoodete ning kiudainete tarbimist soovitatakse kogu maailmas – nende kasulik mõju tervisele on teaduslikult tõestatud; lisaks sisaldavad täisteraviljatooted rohkesti erinevaid toitaineid. Vastavalt erinevate spetsialistide antud toitumisalastele soovitustele peaksid inimesed suurendama tarbitavat täisteraviljatoodete hulka. Lisaks soovitavad toitumisspetsialistid tarbida täisteratooteid igal söögikorral.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles