Viis soovitust nutikatele lastele, kuidas kirjutada Tulevikutalendi motivatsioonikirja

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänavuse, järjekorras juba neljanda kooliõpilastele suunatud Tulevikutalendi konkursi avalduste esitamiseni on aega veel nädal, kuni 10. oktoobrini. Et kandideerimisavaldust akadeemik Ene Ergma juhitava žürii silmis võimalikult nähtavaks teha, on ülimalt oluline avaldusele lisatav motivatsioonikiri.

Eelmistel aastatel edu saavutanud stipendiaadid annavad omaltpoolt praegustele kandideerijatele ja nende vanematele nõu, kuidas silma paista.

Tulevikutalentidele jagatakse ka tänavu välja kokku 25 stipendiumi viies eri kategoorias – teadus; sport ja tervis; kunst, muusika ja kultuur; ühiskondlikud tegevused ning humanitaarteadused. Iga kategooria võitja saab ühekordse 600-eurose stipendiumi ning lisaks antakse kõigis kategooriates finalistide hulka pääsenud neljale õpilasele 450-eurone stipendium, mis makstakse välja igakuiste 50-euroste maksetena.

Kandideerida saavad kõik 5.-12. klasside õpilased, kelle taotlusi hindavas žüriis Ene Ergma kõrval iluuisutreener Anna Levandi, kirjanik Jan Kaus, muusikapedagoog Märt Hunt, AHHAA keskuse juht Andres Juur ning Kadrioru Saksa Gümnaasiumi õpetaja Mihkel Kõrbe.

1. Mõtle motivatsioonikiri läbi viimase detailini

Kirjuta, kus sa õpid. Kirjelda põhjalikult oma hobisid. Räägi sellest, miks need hobid on sulle olulised. Mõtle, kas need annavad midagi juurde ka ühiskonnale? Pane kirja kõik, mis tundub oluline.

2. Jaga oma kogemusi

Kirjuta, millised on olnud sinu viimase aasta suurimad väljakutsed. Millistel konkurssidel oled osalenud, millistesse huvitavatesse olukordadesse oled sa sattunud? Räägi, mida sa neist õppisid.

3. Kirjuta, mis sind teistest eristab  

Igaüks meist on omamoodi eriline ja ainulaadne. Kirjelda žüriile, mis teeb just sind eriliseks ja miks peaks žürii sind teistele eelistama. Kui oled võitnud tiitleid ja auhindu, siis ära unusta neid kindlasti esile tuua.

4. Mõtle, mille jaoks sa stipendiumi kasutaksid

Konkurss ei kirjuta kellelegi ette, milleks stipendiumi võib kasutada. See on iga võitja oma vaba voli. Kuid sellegipoolest huvitab žüriid, mida sa võidurahaga teha tahaksid.

Kui sul on rahakasutamise mõtteid rohkem kui üks, siis pane need kõik kirja. Kui oled aga täiesti kindel stipendiumi kasutusotstarbes, siis selgita seda põhjalikult žüriile. Kindlasti ära unusta kirja panna ka seda, kuidas stipendium sind elus aitaks.

5. Pea nõu vanemate, õpetajate ja ka sõpradega

Motivatsioonikirja kirjutamine ei pruugi alati lihtne olla ja esimese hooga soovitud kuju võtta. Seepärast pea kindlasti nõu oma lähedaste inimestega, kes sinu tegemiste ja eluga hästi kursis on. Ennekõike pereliikmed, õpetajad ja juhendajad-treenerid. Aga ka sõbrad ja klassikaaslased. Ühisel pingutusel jõuad kindlasti parima tulemuseni!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles