Teadlaste hoiatus: «Viiekümne halli varjundi» raamatud võivad naistest teha nümfomaanid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Viiskümmend halli varjundit»
Kaader filmist «Viiskümmend halli varjundit» Foto: Youtube

USA Michigani ülikooli psühholoogid hoiatasid, et «Viiekümne halli varjundi» raamatusarja lugemine võib mõjutada noori naisi, tehes neist nümfomaanid ja alkohoolikud.

Uuring näitas, et neid äärmuslike erootiliste raamatute lugejatel on suurem tõenäosus hakata harrastama rohkem juhuseksi, tarbima enam alkoholi, sööma rohkem ning nad võivad valida verbaalselt vägivaldse partneri, edastab Daily Mail.

«Naised, kes on kõik kolm «Viiekümne halli varjundi» raamatut läbi lugenud, võivad end leida järsku varasemast enam seksi harrastamas ning alkoholi tarbimas,» teatasid psühholoogid.

Psühholoogid uurisid 650 naist vanuses 18 – 24 eluaastat. Selles vanuses katsetatakse seksiga ja otsitakse oma seksuaalsust.

Uuring näitas, et «Viitkümmet halli varjundit» lugenud naistel on 25 protsendi võrra suurem tõenäosus olla suhtes verbaalselt vägivaldse partneriga. 34 protsenti naistest aga tõmbab ligi partneri, kes võib olla armukade ja neid pidevalt kontrollida. 75 protsendil naistest tekivad suure tõenäosusega söömishäired.

Neil naistel, kes on lugenud läbi selle sarja kõik kolm raamatut, on 65 protsenti suurem tõenäosus alkoholismi tekkeks ning 63 protsenti suurem tõenäosus, et nad vahetavad sageli partnereid.

Teadlaste sõnul mõjutavad sellised äärmuslikust seksist kubisevad raamatud noorte naiste käitumist.

Nad lisasid, et kui ka naised ei ole füüsiliselt ja verbaalselt kahjustavas suhtes, võib neil raamatute mõjul tahtmine midagi sellist kogeda, mida koges «Viiekümne halli varjundi» naispeategelane Anastasia Steele.

«Viiskümmend halli varjundit» (inglise keeles «Fifty Shades of Grey») on Suurbritannia kirjaniku E. L. Jamesi (kodanikunimega Erika Mitchell) erootiline menuromaan.

Triloogia ülejäänud osad on «Fifty Shades Darker» ja «Fifty Shades Freed».

Hollywoodis valmib esimese raamatu põhjal filmi, milles Anastasia Steele´i mängib Dakota Johnson ja Christian Greyd Jamie Dornan.

Film jõuab vaatajateni 2015. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles