Miks tasub juua piima?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

Toidulettide piimavalik võtab silme eest kirjuks, samuti seisukohad piima kasulikkusest või kahjulikkusest. Tuntud toitumisekspert Mai Maser jagab nõuandeid, kuidas erineva koostisega piimad meie organismi mõjutavad ja mida silmas pidada nende tarbimisel.

Doktor Mai Maser peab tähtsaks teada-tuntud seisukohta, et süüa tuleb igast toidugrupist toiduaineid ning piim ja piimatooted on üks osa mitmekülgsest toidust. «Oluline on aga meeles pidada, et piim on toit, mitte jook. Mida suurem on piima rasvaprotsent, seda rohkem saame sellest kaloreid,» toonitab Maser.

Kuna lapsed vajavad kasvamiseks rohkem rasvu, siis võiks Maseri arvates anda lastele 3,2-protsendilist piima, täiskasvanutele aga kas 2,5-protsendilist või lahjemat piima. Kasvueas ehitatakse valgust üles rakud ja koed ning see on ka üks põhjus, miks valgurikas piim on vajalik just sirguvatele lastele ja noortele. Lisaks valgu olemasolule peab Maser tähtsaks kiire kasvuea jaoks vajalikku piimas leiduvat kaltsiumi.

«Kui noorena kujuneb tugev luustik, sealhulgas hambad, küüned ja juuksed, siis esineb ka vanemas eas vähem luumurde ja -valusid, kaariest, juuste väljalangemist ning küünte murdumist,» selgitab ta. Eriti oluline on piimajoomine tütarlastele, kuna nemad on rohkem ohustatud täiskasvanueas osteoporoosi ehk luuhõrenemise tekkest. Viimast tingib hilisemas eas naissuguhormoon östrogeeni hulga looduslik ja loomupärane vähenemine.

Aina suuremat populaarsust kogub kitsepiim. Toitumisekspert kiidab kitsepiima kaaliumirikkust, mida on selles peaaegu kaks korda rohkem kui lehmapiimas. Kaalium on oluline kombinatsioon teiste piimas olevate mineraalainetega ja on heaks rakkude ainevahetust soodustavate mineraalainete saamisallikaks.

Kogustest rääkides soovitab Maser juua päevas 2-3 klaasi piima ja osa joogipiimast asendada kodujuustu, juustu või teiste meeldivate piimatoodetega ning ta lisab: «Piimal on mitmeid privileege, mida tasuks meeles pidada. Valku saab ka taimedest, kuid taimne valk on «vaesem», kuna puudub osa vajalikest aminohapetest. Kaltsiumi leidub ka kalas ja lehtköögiviljades, kuid sealt saadakse teda halvasti kätte. Sellepärast tuleb eelistada just vedelaid piimatooteid.» 

Jätkates piima kasulike omaduste loetelu, juhib Mai tähelepanu ka magneesiumile, mis  on vajalik luukoe normaalse tiheduse jaoks koos kaltsiumi ja kaaliumiga. «Kõik eelmainitud vajalikud mineraalained on piimas sellises vahekorras, et organism omastab neid hästi. Ükski tablett üksikuna ei suuda iialgi asendada head toidus olevat ainete omavahelist kombinatsiooni,» kinnitab Maser.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles