Kas sina muudad kallimat meelega armukadedaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Armukadedust pole sugugi meeldiv tunda, kuid mõned inimesed kipuvad arvama, et see negatiivne emotsioon on justkui tõhus liim, mis hoiab paari koos. 

Psühholoogid kasutavad väljendit «armukadeduse esilekutsumine», mis tähendab seda, et üks partner ajab teist meelega armukadedaks. Ashlandi ülikooli psühholoog Brent Mattingly viis oma meeskonnaga 2012. aastal läbi uurimuse, millest selgus, et 84 protsenti osalejatest olid suhte jooksul partnerit vähemalt korra meelega armukadedaks ajanud, kirjutab Psychology Today.

Kas see on üllatav? Mõtle oma kogemustele ja käitumisele. Kas oled kunagi flirtinud oma kallima juuresolekul mõne võõra mehega? Oled kunagi rääkinud endise kallimaga või mõelnud välja mõne austaja, et oma partnerit endast välja ajada? 84 protsenti ei tundugi enam niivõrd suure arvuna või mis?

Mattingly ütles, et sel teemal on tegelikult üllatavalt vähe uurimusi läbi viidud. Seetõttu otsustas Mattingly oma meeskonnaga läbi viia põhjalikuma uurimuse, et välja selgitada, kui sageli me ajame partnereid meelega armukadedaks ja millised käitumismustrid on sel puhul kõige tõhusamad. Uurimuses osalejatel paluti hinnata allpool toodud lauseid. 

Pane ka sina end proovile! Loe järgmisi lauseid ja hinda neid 7-punkti skaalal (1 - ei nõustu üldse, 7 - oled täiesti nõus).

  1. Ma räägin partnerile oma eelnevatest armusuhetest, et teda armukadedaks muuta.
  2. Ma räägin partnerile oma ajutistest suhetest, et teda armukadedaks muuta.
  3. Ma räägin partnerile neist meestest, kellesse olen kunagi armunud olnud, et teda armukadedaks muuta.
  4. Ma räägin partnerile oma eelnevatest kohtingutest, et teda armukadedaks muuta.
  5. Ma räägin partnerile oma meessoost tuttavatest, et teda armukadedaks muuta.
  6. Ma räägin partnerile oma meessoost kolleegidest, et teda armukadedaks muuta.
  7. Ma räägin partnerile, kui keegi on minuga flirtinud, et teda armukadedaks muuta.
  8. Ma räägin partnerile meestest, kes on minu arvates ligitõmbavad, et teda armukadedaks muuta.
  9. Ma räägin partnerile, kui keegi on minu vastu huvi tundnud, et teda armukadedaks muuta.
  10. Kui olime alles tutvunud, rääkisin partnerile teistest meestest, kellega olin hiljuti väjas käinud, et teda armukadedaks muuta.
  11. Ma räägin partnerile oma suhetest erinevate sõbrannadega, et kallimat armukadedaks muuta.
  12. Ma räägin partnerile oma naissoost kolleegidest, et teda armukadedaks muuta.
  13. Ma räägin partnerile oma peresuhetest, et teda armukadedaks muuta.
  14. Ma flirdin partneri juuresolekul teistega, et teda armukadedaks muuta.
  15. Ma räägin partnerile oma eelmistest voodikaaslastest, et teda armukadedaks muuta.
  16. Ma räägin partnerile inimestest, kellega mul on tekkinud tugev emotsionaalne side, et teda armukadedaks muuta.
  17. Ma valetan partnerile, et teised on minust huvitatud, et teda armukadedaks muuta.
  18. Ma valetan partnerile, et teised on üritanud mind voodisse saada, et teda armukadedaks muuta.

Pärast nende lausete hindamist peaks sul olema hea ülevaade sellest, kas kaldud partnerit armukadedaks ajama või mitte. Nüüd tasuks mõelda sellele, miks sa niiviisi käitud. Miks sa tahad partneris negatiivseid emotsioone tekitada?

Ekspertide hinnangul kutsutakse armukadedust esile peamiselt järgmistel põhjustel:

  • suhte proovilepanekuks;
  • kättemaksuks;
  • võimu ja kontrolli pärast;
  • oma enesehinnangu parandamiseks;
  • turvatunde jaoks.

Seega, kui üritad pidevalt partnerit armukadedaks ajada, siis ilmselt teed seda põhjustel, mis ei mõju teie suhtele sugugi soodsalt.

Mattingly uurimuse tulemused näitasid, et armukadedust võidakse esile kutsuda veel seetõttu, et ühel partneril on hirm lahusoleku ees. Teadlased on kindlaks teinud, et inimesed, kelles lahusolek tekitab ebakindlust ja ärevust, seisavad suhetes kõige rohkem silmitsi erinevate probleemidega. 

Armukadeduse kasutamine relvana on seotud ka sellega, et inimene pole suhtega rahul. Need, kes kogusid armukadeduse skaalal kõrgemaid punkte, olid reeglina rahulolematud, tahtsid suhte lõpetada, olid vähem armunud ja võtsid armastust kui mängu. 

Selgus seegi, et armukadeduse puhul ei mängu sugu mingit rolli: mehed ja naised kasutavad armukadedust samadel eesmärkidel ja samamoodi, et partnerile haiget teha. 

Järgmine kord, kui sul on kiusatus partnerit armukadedaks muuta, ära tee seda. Mõtle parem sellele, mida sa taolise käitumisega tahad saavutada ja seejärel ürita partneriga sellest rääkida. Mida lähedasemad te olete, seda lihtsam on teil rääkida tõsistel teemadel, mis tekitavad ebakindlust ja ärevust. Kui olete astunud sammukese selles suunas, et omavaheline suhtlus ausamaks muuta, muutub teie side tugevamaks ja vastupidavamaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles