Monika Kuzmina: näpunäiteid, kuidas õppida endasse uskuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina
Monika Kuzmina Foto: Riina Vaikmaa

Täna on taas küsimuste esitamise aeg. Teisiti ju vastuseid ei leiaks. Jah, loomulikult on mugav mitte midagi eneselt küsida, elada masinlikult oma igapäevast elu ja veeta hommikuid õhtusse. Võime nii elada. Võime lasta nii minna päevadel, nädalatel ja taevane arm ... aastatel! Muidugi võib nii. Kes keelab? Mitte keegi, kui just ise ei keela.

Aga kui sa nii elada ei soovi, siis ei ole seda liiga palju tahetud, et peeglisse vaatamise asemel vaataksid kinniste silmadega iseendasse. Sinna sügavale südame sisse, kuhu tegelikult peale meie mitte keegi ei näe. 

Miks puudutan sel teemal ka teisi? Sest meil kõigil on kombeks võtta teiste inimeste arvamusi, soovitusi, suvalisi väljaütlemisi ning kommentaare enda sisse, seda enesele samal ajal teadvustamata. Ja siis püüa selle kõigega elada! Püüa sa sellest kõigest siis läbi näha, ennast tundma õppida ja veel ka usaldada! Kui päris ausalt enese hingega tuttavaks saada, võib juhtuda, et esialgu on raskusi sisemise mina omaks võtmisega. Miks? Sest nii palju on «teisi» ees.

Oma südame sisse päriselt nägemiseks on vaja olla aus. Selleks, et enesega tuttavaks saada, on vaja olla iseendaga, leida ja kinkida endale aega ja selle ajaga kaovad ka «teised». Mida aeg edasi ning mida sügavamale endasse vaatad, seda vähem jääb alles «teisi» ja seda rohkem leiad ennast. 

Kuidas teada, kes sa oled, mida saavutada soovid, millised on pisikesed eesmärgid ja millised on suured unistused? Kuidas ikkagi ära tunda oma eluülesannet? Või seda, kas on sul ühe asemel neid täita koguni sada?

Kõik need vastused on sinu sees! Esmalt leia usk, mis on ehk värelev ja tagasihoidlik, aga peale seda tuleb pühenduda sellele, et end aina rohkem ja rohkem oleks võimalik usaldada. Ja kui oled leidnud üles usu ja usudki, mis ju meie kõigi sees olemas on, on kõik teed valla ...

Mõned näpunäited, kuidas õppida endasse rohkem uskuma. 

Tee iga päev üks väike heategu ja kirjuta see üles

Tee teadlikult iga päev üks väike heategu. Kirjuta üles see tunne, mis sind valdas. Loe seda, kui usk endasse hakkab kaduma. Ja siis tee taas üks väike heategu. 

Hakka tegelema mõne hobiga

Mõtle läbi, millest oled elu jooksul unistanud. Kui oled unistanud regulaarsest trennis käimisest, hakka regulaarselt trenni tegema. Oskad ja armastad kudumist, siis hakka regulaarselt kuduma. Kingi kudumeid neile, kes käsitööst lugu peavad. Jäta südamlikud hetked meelde, salvesta need. Tee igast kudumist pilt ja salvesta hobikausta. Vaata neid pilte vahel. Oled unistanud fotograafiast? Hakka pildistama! Just selliste vahenditega, mis sul täna olemas on. Naudid loodust? Pildista loodust, tegele loodusega või panusta sellesse! Tee just seda, mida armastad. Sel viisil oled parim iseendast ja usu, see meeldib sulle.  

Pea lähedastega sidet

Hoia oma lähedastega sidet. Helista ja uuri, kuidas neil läheb. Näita ise huvi üles ja mine sugulastele külla. Suurim varandus, mis meil elus on, on kallid inimesed. Surmatunnil ei tule meie varandus meile hüvasti ütlema. Küll aga oleks tore viimsetel päevadel enne lahkumist näha ja öelda hüvasti oma perele, lähedastele ja sõpradele. Hoia oma lähedasi enda lähedal, tee neile head. Soovi neile head iga päev. Nende armastus ja usk sinusse aitab sul samuti eneseusku taastada siis, kui see mingil põhjusel peaks hajuma. 

Anna endast rohkem kui peaksid ja tee rohkem kui teeksid

Tee alati veidi rohkem. Tööl tee 10ne telefonikõne asemel 12. Kodus korista kolme sahtli asemel neli. Puhates puhka pikemalt, suudeldes suudle kauem ja naerdes naera südamepõhjani. Enese üle uhkust tundes ja piiridest välja astudes tunned end elava ja väärtuslikuna. 

Armasta päriselt

Hoia enda läheduses inimesed, kellest hoolid tõeliselt ja kes sinust samuti siiralt hoolivad. Ära raiska aega nendele, kelle vastu su tunded pole ausad. Armasta kogu hingest ja tingimusteta. Ära valeta endale! Lihtsalt armasta  aga tee seda päriselt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles