Gluteenivabad tooted koguvad Eestis üha enam populaarsust

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gluteenivabad koogid.
Gluteenivabad koogid. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Gluteenivabade toodete valik pole Eesti poodides olnud kunagi nii lai kui praegu, tõdes Eesti Tsöliaakia Seltsi juhatuse liige Riin Jõgi.

Ka maaletoojad kinnitavad, et varasemate aastatega võrreldes on tarbimine kordi suurenenud. «Osa neist tarbijatest moodustavad loomulikult tsöliaakiahaiged, kuid palju on ka neid, kes on hakanud ise gluteenivaba dieeti pidama, sest gluteeni kahjulikkusest räägitakse pidevalt,» selgitas Jõgi gluteenivabade toodete kasvava populaarsuse tagamaid.

Ta lisas, et Eestis on tsöliaakiahaigeid umbes kaks protsenti, kuid kui suur see protsent tegelikkuses olla võib, ei oska keegi öelda, sest tegemist on aladiagnoositud haigusega.

Näiteks Rimi kauplustes on võrreldes aasta algusega gluteenivabade toiduainete müük kasvanud ligi 65 protsenti. Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Andrija Lilleoja sõnul on gluteenivabade toodete ostmise kasvu põhjuseks üldine teadlikkuse kasv  toidutalumatuse teemal ning inimeste soov oma tervise eest hoolt kanda.

«Lähiaastatel võib oodata gluteenivabade toiduainete ja teiste tervisetoodete nõudluse tõusu,» ütles Lilleoja, kes lisas, et selline trend on levinud mitmel pool Euroopas.

Kõige rohkem ostetakse tervisetoodetest gluteenivaba jahu, mitmeviljasaia ja ciabatta’sid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles