Raport: suur osa tänapäeva noortest ei abiellu kunagi

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uurimiskeskuse Pew Research värske raporti järgi ei abiellu umbes veerand praegustest alla 35-aastastest noortest mitte kunagi. 

Raportist tuleb välja, et juba praegu on enneolematult palju ameeriklasi, kes on alati olnud vallalised ega plaanigi abielluda. Osalt on see tingitud töötusest ning osalt abielu populaarsuse vähenemisest, vahendab Time.

Enamik inimestest usub, et paarid, kes plaanivad kokku jääda, peaksid abielluma, kuid sellele vaatamata on viimase nelja aasta jooksul järsult langenud nende arv, kes seda veel teeks.

Raporti autorite Wendy Wangi ja Kim Parkeri sõnul on iga aastakümnega rohkem neid, kes ei soovigi abielluda. «Kui tänapäeva noored täiskasvanud jõuavad 40ndatesse ja 50ndatesse eluaastatesse, on nende seas tõenäoliselt rekordarv (umbkaudu 25 protsenti) neid, kes pole kunagi abielus olnud,» järeldasid teadurid. «See küll ei tähenda, et nad ei võiks veel hiljem abielluda, kuid meie analüüsist järeldub, et võimalus pärast 54. eluaastat veel abielluda, on kaduvväike,» lisas Parker.

Miks siis inimesed enam ei abiellu? Kolm peamist põhjust, miks jäädakse vallaliseks on: raskused õige kaaslase leidmisega (30 protsenti), puudulik majanduslik stabiilsus (27 protsenti) ja uskumus, et püsisuhteks polda veel valmis (22 protsenti).

Paljud noored eelistavad abielule kooselu, kuid uurijad ei näe, et see oleks muutunud normiks. «Kooselu on siiski palju tavatum kui abielu, ja kooselusuhted on ebastabiilsemad kui abielu,» sõnas Parker. «Pole usutav, et kooselu niipea abielu asendaks.»

Pew uurijad küsitlesid noori lisaks, et teada saada, milliseid omadusi tänapäeval kaaslaselt oodatakse. 

Naised ootavad eelkõige, et abikaasal oleks kindel töökoht ja et ta jagaks naisega samu lastekasvatuspõhimõtteid. Seda viimast ootavad ka mehed naiselt. Peamine probleem seisneb aga noorte meeste töötuses. Ameerikas on suurenenud töötus just 25-34-aastaste meeste seas, kuid noored naised leiavad tööd järjest paremini. Sellest järeldavadki uurijad, et noored abielluks ehk rohkem, kui majandus oleks paremal järjel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles