Kuidas vältida unevõlga?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaotatud aega pole üldiselt võimalik tasa teha, kuid tuleb välja, et kaotatud unetundide kohta see ei kehti. Unevõlg on miski, mida igaüks meist aeg-ajalt kogub. Unevõla kohta kehtivad samad reeglid, mis iga teise võla kohta: mida suuremaks võlg kasvab, seda kallimat hinda pead selle eest lõpuks maksma.

Kui krediitkaardivõla saab lõpuks rahaliste vahenditega tasa teha, siis suur unevõlg võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme ja ka mälukaotust, kirjutab Daily Makeover.

Teadlased on kindlaks teinud, et tervise ja keha funktsioneerimise jaoks peaks täiskasvanu ööpäevas magama 7-9 tundi. Kahjuks ei maga paljud naised nii palju, mis tähendab, et paljudel meist on oluline unevõlg ja me ise ei teagi seda. Unevõla kõige silmapaistvamad sümptomid on ärrituvus ja väsimus ning neist on saanud kiire elutempo lahutamatud kaaslased. Ometi peaks neisse sümptomitesse suhtuma tõsiselt.

Teadlased on katsete abil kindlaks teinud, et ka tunnike unevõlga võib tervisele negatiivselt mõjuda. Nimelt võib vähene uni tõsta vererõhku ja stressihormooni kortisooli taset. Hea uudis on aga see, et unevõlga on võimalik magades tasa teha. 

Dr Lawrence J. Epstein ütles, et inimesed ei tohiks magamisse suhtuda kui millessegi, mis on luksustegevus. Magamine on iga inimese loomulik füüsiline vajadus. 

Õnneks leiduvad mõned lihtsad nipid, kuidas unevõlga vältida või tagant järgi tasa teha. Selle asemel, et mõelda «ma peaksin rohkem magama», soovitas Epstein lihtsalt rohkem magada. Näiteks kui nädala jooksul jääb sul puudu umbes 10 unetunnist, maga nädalavahetusel 3-4 tundi rohkem ja mine järgmisel nädalal tunnike või paar varem magama.

Kui sul on juba pikaajaline unevõlg, ürita minna pikemale puhkusele ja ära võta selleks ajaks omale mingeid kohustusi (kui, siis minimaalselt). Ürita vältida ka elektrooniliste vidinate kasutamist ja lihtsalt lõõgastu.

Ekspertide hinnangul ei tasuks aga üldse unevõlga koguda. Kui sul on raskusi soovitusliku unenormi täitmisega, ürita nädalavahetusel või puhkuse ajal ärgata ilma äratuskellata, et aru saada, kui mitu tundi su organism und vajab. Kuigi see võib kõlada igavalt, on kasu ka sellest, kui lähed igal õhtul samal ajal magama ja ärkad hommikuti samal ajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles