Mida teha, kui naine ei taha lapsi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida teha, kui olete mitu aastat koos olnud ja avastad, et su elu armastus pole huvitatud laste saamisest? Eriti raske võib see olla nende meeste jaoks, kes näevad end vaimusilmas pereisadena. Kui naine on õnnelik ilma lasteta, kuid mees tahaks kindlasti järeltulijaid, mida sellises olukorras teha?

Kas mees peaks jääma naisega kokku ja lootma, et naine mõtleb ümber? Või suhte lõpetama? Meestele suunatud portaal AskMen analüüsis paari valikut, mis meestel sellises olukorras on.

Kui varakult tuleks rääkida laste saamisest?

Mõned psühholoogid on öelnud, et perekonna loomisest tuleks suhtes juba üsna varakult rääkida. Üks autor on pakkunud, et sel teemal võiks vestelda juba pärast kolmandat kohtingut. Kliiniline psühholoog ja terapeut dr Helen Nightingale rõhutas, et antud teema «on üks tähtsamaid teemasid, millest partneriga rääkida» ja lisas, et mees peaks eelnevalt kindlasti välja mõtlema, mida ta elult üldse tahab.

«Otsuse langetamine seoses järglaste saamisega on üks tähtsamaid asju, millele mees peab oma elu jooksul mõtlema,» sõnas dr Nightingale. «Kui te olete plaaninud abielluda, kuid saad teada, et naine ei taha lapsi ja see mõjub sulle šokeerivalt, siis ilmselt pole te olulistel teemadel rääkinud.»

Arvestage riskidega

Sotsiaalpsühhiaater dr Petra Boynton on arvamusel, et mees ei peaks päris suhte alguses seda teemat puudutama. «See võib naise ära hirmutada, kui mees võtab selle teema jutuks liiga varakult. Pole vahet, kas sa ütled, et sa tahad lapsi või ei taha neid kunagi saada, taoline teadaanne annab kaaslasele märku, et sa oled tema kui võimaliku laste ema peale mõelnud. Ja see võib olla hirmutav.»

Dr Boynton ei nõustu väitega, et laste saamisest tuleks suhtes pärast kindlat kohtingut vms rääkida. 

Kuula oma kaaslast

Kujuta ette, et olete juba kuid koos olnud ja teie suhe muutub järjest tõsisemaks. Juhuslikult tuleb jutuks laste saamine ja naine teatab, et temal pole plaaniski lapsi saada. Kui mees ei taha seda suhet lõpetada, millised on tema võimalused? Dr Boynton sõnas, et siis tuleks avameelselt rääkida antud olukorrast ja teie ühisest tulevikust.

«Ma usun, et kõigepealt tasuks tähelepanu pöörata sellele, mida partner ütleb. Kas ta ei taha praegusel hetkel lapsi saada või ta ei taha lapsi saada näiteks enne abiellumist? Või pole naine võimeline lapsi kandma? Või ütleb ta tõesti, et ei taha mitte kunagi järglasi? On mitmeid erinevaid stsenaariume ja alati ei pea suhet seetõttu lõpetama. Kuid tuleb kuulata seda, mida partner ütleb ning mitte omapäi järeldusi teha,» soovitas dr Boynton.

Praktilised otsused

Dr Boynton ütles ka seda, et vahel tasuks kokku jääda lootuses, et naine mõtleb veel ümber. «Kui naine ütleb, et ta ei taha kunagi lapsi saada, siis üks võimalus on talle aega anda, sest ta võib veel ümber mõelda. Kuid siis tasuks olla piisavalt julge ja naiselt küsida, kas tegemist on tema jaoks vaid ajutise suhtega.»

Nõustamine

Üks võimalus on paariteraapiasse minna, sest seal leiavad üksteist armastavad partnerid ka kõige keerulisematele küsimustele lahenduse. Dr Boyntoni sõnul on teraapias käimine üks parimaid viise, kuidas näha selget teed lahenduseni. «Terapeut aitab partneritel suhelda ja teineteist paremini mõista. Kui teile tundub, et teie suhe võib puruneda, siis aitab teraapias käimine seda vähem valulikult teha,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles