Milleks on kasulik ultraheliuuring 26. rasedusnädalal?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst loote seisundit kontrollimas.
Arst loote seisundit kontrollimas. Foto: Ove Maidla

Loote ultrahelikeskuse günekooog doktor Marek Šois selgitab portaalis Teazy.ee, miks tuleb kasuks loote ultraheliuuring raseduse teises pooles.

26. rasedusnädal on parim aeg, et jälgida kuidas lapsekene kasvab ja kaalust juurde võtab. On teada, et 5 protsenti lastest jääb pisikeseks. Asendit me siiski veel vaadata ei saa, sest selles rasedusstaadiumis on see ebapüsiv. Küll aga näeme juba aju- ja südamestruktuuri ning kuna miimilised lihased on välja arenenud, siis ka nägu. Ultraheli üks põhieesmärke on anda vanematele sisemist kindlustunnet, et nende lapsega on kõik korras, et ta kasvab kenasti ja et pere saaks ühise positiivse elamuse osaliseks.

Eestis on sellise 3D-ultraheli uurigu võimalus juba üle kümne aasta, meie oleme naisi aidanud Loote ultrahelikeskuses viimased kolm aastat.

Arsti eesmärgiks on inimesi aidata ja leida murede põhjused. Esmalt vaadatakse, kas laps on ilusti «kokku pandud». Teame, et 1 protsent lapsi sünnib vaimse või struktuurse patoloogiaga ning soovime need avastada võimalikult varakult. Kromosoomihaigusi on võimalik avastada juba 11.-13. rasedusnädalal ja struktuurseid patoloogiaid 20.-21. nädalal. See annab ka perele võimaluse otsustada, kas haige lapse korral soovitakse rasedust jätkata.

Teine probleem on seotud lapse kasvu jälgimisega. Kui laps ei saa looteeas piisavalt toitu ja hapnikku, peab tema sünnituse ajastama, selleks et talle üsaväliselt pakkuda õigel ajal soojust ja toitu. Mõnikord võib see tähendada enneaegse lapse sündi.

Oluline on ka lapse struktuuride hindamine, eeskätt südame struktuuride, sest seal esineb kõrvalekaldeid kõige sagedamini.

Samuti võib rasedatel tekkida kõrge vererõhk ning häiruda neerude ja maksafunktsioon. Preeklampsia on haigus, mis võib tekkida peale 20. rasedusnädalat, ning raskematel juhtudel võib põhjustada rasedal krampe. Ultraheliskriininguga saab selle haiguse tekke riski avastada võimalikult varakult raseduse 11.-13. rasedusnädalal ja see annab võimaluse alustada õigeaegselt preeklampsiat ärahoidvat ravi. Sellega on mõnikord võimalik päästa lapse ja ema elu.

Vaimse arengu hindamisel on ultraheliuuringud veel lapsekingades, kuid uute ultraheliaparaatide heale pildi kvaliteedile on võimalik juba uurida lootel teatud ajustruktuure, mis osalevad lapse psühhomotoorses arengus. Autismi kahjuks veel üsasiseselt diagnoosida pole võimalik.

Diagnostilist ultraheli on maailmas kasutatud juba üle 25 aasta. Praeguste seisukohtade järgi ei ole meditsiinilisteks uuringuteks kasutataval ultrahelil kahjulikku bioloogilist toimet ning seetõttu on see rasedale ja lootele ohutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles